Wandelen in Noorwegen - De Wandelwinkel
 
Noorwegen
Zweden
IJsland
Faeröer
Denemarken
Ierland
Groot-Brittannië
Duitsland
Frankrijk
Spanje
Zwitserland
Europa series
Wollen truien
Overig aanbod
 

Wandelingen en huttentochten in Noorwegen

Wandelen in Noorwegen en overnachten in DNT hutten

Wandelen in Zuidwest Noorwegen vanuit Stavanger

Naar Noorwegen: het is weer zover
Ieder jaar hetzelfde boek lezen wordt op den duur saai. Ieder jaar naar Noorwegen blijft spannend. De vergelijking gaat enigszins mank want Noorwegen heeft een verscheidenheid aan berggebieden over een lengte van zo'n 2000 km die elk een aparte sfeer hebben. De bekende Engelse wandelaar, bedenker en auteur van o.a. 'A Coast to Coast Walk', Alfred Wainwright, kwam zelden buiten het door hem zo geliefde Lake District. Als hij af en toe toch eens ergens anders heen moest, was het met de nodige tegenzin. Zo voelde dat ook met onze andere bestemmingen. Maar wanneer het weer zover is, de jaarlijkse reis naar het noorden, is het net alsof je een bijzonder mooi boek aan het lezen bent. Het laat je niet meer los. Van het begin tot het eind neemt het je mee. Trouwens een heel goed boek kun je vaker lezen. Misschien wel ieder jaar.

Wandelparadijs Noorwegen
Noorwegen is een uniek wandelland met zo'n 20.000 km aan gemarkeerde paden. In geen land ter wereld zijn bovendien zoveel berghutten. Wandelaars kunnen er eten en overnachten. De hutten zijn van gemoedelijk eenvoudig tot prettig luxueus. De lucht is nergens zo zuiver, het water nergens zo schoon, het landschap nergens zo onaangetast, de sterren nergens zo helder en de mensen nergens zo voorkomend. Het lijkt zowaar wel alsof je in het paradijs bent.

Schilderij
J.E.H. MacDonald, Laurentia Hillside,1914

DNT berghutten of vakantiehuisjes in Noorwegen
Drie weken naar Noorwegen en drie vakantiehuisjes huren uit de internetcatalogus? Zo gaat dat vaak. Het is vakantie en het is leuk. Meestal is dat ook wel zo, alhoewel een huisje natuurlijk flink kan tegenvallen vanwege de ligging, het gebied waar je een week moet doorbrengen, of het huisje zelf. Je kunt voor iedere week in Noorwegen een huisje op locatie huren, maar de mogelijkheid bestaat ook om van een aantal huisjes -lees DNT hutten- gebruik te maken en te delen met anderen. De vakantie met z'n tweeën in drie huurhuisjes doorbrengen is niet altijd wenselijk. Je wilt af en toe wel eens iemand ontmoeten. Een ander geluid horen. En nuttige tips uitwisselen. Door iedere dag of om de paar dagen naar een andere hut te gaan wordt de vakantie een stuk gevarieerder en spannender. Valt het een keer tegen dan kun je zo weer weg. De DNT hutten liggen bijna altijd aan het water op de mooiste locaties. Er zijn maar weinig vakantiehuurhuisjes in Noorwegen die hier aan kunnen tippen. De DNT berghut is je huis, je onderdak, je ultieme vakantie.

Noorse huttenNoorwegen en 5-sterren hotels
Deze zijn er voldoende in Noorwegen en sommige zijn geweldig mooi, maar nog veel mooier zijn de duizenden flonkerende sterren die je aan de hemel ziet wanneer je 's avonds vanuit je berghut even naar buiten loopt en omhoog kijkt.

Overnachten in Noorse DNT berghutten
De DNT ofwel Den Norske Turistforening bezit ongeveer 500 berghutten. Daarvan zijn ruim 50 bediend, dat wil zeggen, deze hutten zijn vergelijkbaar met een hotel: je hoeft niet zelf te koken, er zijn douches en meestal echte wc's en in de duurdere kamers is beddelinnen. Het eten is in de regel voortreffelijk en met name het Noorse ontbijt zeer uitgebreid. Vervolgens ruim 160 zelfbediende hutten. In deze berghutten is proviand voorradig maar je moet zelf koken. Meestal gedeelde slaapvertrekken, geen douches en een buitenplee. Tot slot meer dan 250 onbediende hutten; deze zijn als de zelfbediende hutten, doch er is geen proviand voorhanden. Je kunt wel zelf meegebracht eten op een aanwezig gasstel koken.
De bedden in alle hutten zijn voorzien van dekens en/of dekbedden en hoeslakens; in zelfbediende en onbediende hutten tref je geen beddegoed aan. En geen handdoeken. Wat in ieder geval niet in de rugzak mag ontbreken is een lakenzak en een sloop. Sommige lakenzakken hebben dit in één. Zijde is het lichtst. En een kunststof handoek mee is ook geen slecht idee.
Een eigen meegebrachte lichte slaapzak biedt meer zekerheid om prettig de nacht door te komen voor het geval dat alle dekens in gebruik zijn.
Indien vol, en dit geldt voor bediende, zelbediende en onbediende hutten, zul je op een matras op de grond moeten slapen, net als in een tent, maar met meer ruimte rondom en minder gedoe met koken en tent opzetten. En in ieder geval droog en warm. Hoe vol een hut ook is, je kunt er altijd slapen. Als het een keer niet meezit is het morgen weer beter.

Eten in zelfbediende en onbediende DNT hutten
Keukenuitrusting, zoals potten en pannen hoef je niet mee te slepen, ook geen theedoeken, lucifers of wc papier. Iedere hut heeft een houtkachel en voldoende droog hout. Er is een gasstel om op te koken en in het berghok staat een voorraad gasflessen.
Drinkwater voor de hut komt uit een nabijgelegen meer of riviertje. Soms is er een pomp. Twee emmertjes water halen, want er staan altijd wel twee wateremmers in de hut die gevuld kunnen worden.
Gedroogd snelkookvoedsel als reserve proviand is licht om mee nemen. In de zelfbediende hutten is een provisiekast met blikken vlees, blikken vruchten, zakjes met aardappelvlokken, soep, etcetera, tot en met theezakjes. Ook havermout (havregryn) en knäckebröd (knekkebrød) is in alle zelfbedieningshutten aanwezig, soms zelfs in onbediende hutten, omdat iemand het aardig vond wat achter te laten voor de volgende wandelaars. Wanneer je een huttentocht loopt is de aanwezige proviandkast erg handig en het wandelt een stuk lichter omdat je niet voor dagen eten mee hoeft te dragen. Natuurlijk kun je ook je favoriete eten en andere lekkere dingen van huis meenemen als het extra gewicht geen bezwaar is.

Waarom DNT lid worden
De DNT, de Noorse bergwandelvereniging - lees meer over de DNT: www.turistforeningen.no verzorgt de markering van de bergpaden, onderhoudt de hutten en bouwt waar nodig nieuwe hutten, beschermt de natuur en houdt zich bezig met allerlei zaken waar de wandelaar baat bij heeft.
Om lid van de DNT te worden kun je onder het hier rechtsboven afgebeelde logo van de DNT de aanmeldingsgegevens vinden.
Leden van de DNT (of een andere afdeling van de DNT) hebben voordelen en privileges. Korting op de hutten en sommige hotels, op het eten en beddenvoorrang op niet-leden in de hutten wanneer vol. Bovendien help je een goede vereniging in stand te houden, waar straks ook weer de jongere generatie gebruik van kan maken.

Lid worden DNT
De jongere generatie stapt goed mee

Betaling DNT hutten
In de bediende hutten wordt afgerekend bij vertrek. In de zelfbediende en onbediende hutten - deze hutten zijn bijna nooit bemand, dus zonder personeel en toezicht- achteraf met creditcard. Hoe gaat dat? In de hut het registratieboek invullen en een machtigingsformulier. Het formulier in de huttenkluis stoppen of naderhand opsturen naar de DNT. Contant geld in een envelop en in de kluis doen kan ook. Dit mooie Noorse systeem werkt op basis van vertrouwen. Het is typisch Noors om goed te zijn, daarom is het zo vanzelfsprekend dat iedereen alles betaalt en de hutten opgeruimd achterlaat.

Wandelen vanuit DNT hutten
Van de ruim 500 DNT hutten liggen er ruim 80 niet ver van de weg, sommige zelfs vlak langs de weg en zijn dus betrekkelijk gemakkelijk bereikbaar en bewandelbaar.
In de hieronder volgende suggesties voor bergwandelvakanties in Noorwegen worden DNT hutten en enkele prive onderkomens die in de nabijheid van de weg liggen en/of binnen 0-2 uur beloopbaar zijn, vermeld en per gebied gerangschikt.
Voor privehutten geldt in de regel ook de DNT korting. Ze worden hier en daar genoemd vanwege de uitzonderlijke ligging of omdat het wandelgebied zeer de moeite waard is of omdat er geen DNT hut in de buurt ligt.
Aan de hand van de ligging en de onderlinge afstanden tussen de hutten hebben we een aantal tochten van ongeveer 2-3 weken samengesteld. Het aantal te rijden kilometers per dag of per verplaatsing is bijna nooit langer dan 3 tot 4 uur.
De wandelvakantie kan naar eigen inzicht worden ingekort of verlengd. Er is ook niets op tegen om in een bepaalde hut wat langer te verblijven.

Vakanties met korte wandelingen in Noorwegen
De route-informatie is in de eerste plaats bestemd voor wandelaars die niet al te grote afstanden in de Noorse bergen kunnen lopen maar wel in DNT hutten willen overnachten omdat ze lid zijn van de DNT of vanwege de speciale sfeer die in en om de hutten heerst en het ultieme vakantiegevoel dat dit oproept. Vanuit een hut kun je één of twee korte dagwandelingen maken en vervolgens per auto verder naar de volgende hut. Meestal gaan dagwandelingen heen en terug over hetzelfde pad. Dit lijkt saai maar is absoluut niet zo. De terugweg oogt vaak toch totaal anders vanwege bijvoorbeeld de zonnestand, de verschillen in de noord-zuid hellingen, het licht, de wind en je eigen (on)opmerkzaamheid. Een voordeel van heen en weer lopen is dat het tijdstip van terugkeren goed kan worden ingeschat. Want 3 uur heen is ook ongeveer weer 3 uur terug. Schilderij

Wandelrondreis Noorwegen
Met behulp van de verstrekte informatie is het vrij eenvoudig om dagwandelingen, eventueel in combinatie met een niet te moeilijke huttentrektocht voor de duur van de vakantie te plannen. De informatie is uniek. Nooit eerder zijn Noorse DNT hutten die in de buurt van de weg liggen zodanig gerangschikt dat men een wandelvakantie aan de hand hiervan kan uitstippelen. Zo'n vakantie is gevarieerder dan een huttentocht over bijvoorbeeld de Hardangervidda of de Dovrefjell, omdat je nu om de paar dagen in een totaal ander berggebied beland. Ook de hutten hebben per gebied hun specifieke sfeer. Je zult het zien.
De hutten zijn zo gekozen dat het aantal autokilometers tijdens de wandelrondreis binnen de perken blijft. Meestal liggen de hutten niet verder dan een halve dag rijden uit elkaar. Er is voldoende tijd om op één dag naar de auto terug te lopen, naar de volgende parkeerplaats te rijden, weer naar de volgende hut te wandelen en er voor het eten te arriveren.

Kunst van vakantie houden: een goed begin en een blijvend goed gevoel
Vakantie gaat niet alleen om de bestemming, maar het gaat vooral om de juiste stemming. Die is bepalend voor een mooie tocht. Zorg ook voor een optimale uitrusting. Niet te veel meenemen want dat loopt zwaar en drukt op de stemming. Regel je zaken, voorkom hobbels, neem de juiste kaarten mee en bereid je voor met goede informatie, zodat na de vakantie niet gezegd kan worden, dat en dat had beter moeten lopen.

Noorwegen wandeltips

 • Op yr.no kan men de weersverwachting (værvarsel) voor circa 10 dagen volgen. Stem je vakantie hier op af. Pak direct je spullen en vertrek wanneer yr.no aanhoudend mooi weer voorspelt. Lekker weer is zoveel aangenamer.
 • Wil je niet 3 weken lang regen? Bespreek dan geen vakantiehuisjes ruim van te voren, maar ga op de bonnefooi als het weer goed is. DNT hutten hoef je niet van te voren te bespreken. Niets geeft een vrijer gevoel.
 • Loop licht, dus neem zo weinig mogelijk mee. Niet meer kleren -in laagjes- dan die je aanhebt bij koud of nat weer. Inclusief een goed regenjack natuurlijk. Draag geen zware klossen aan de voeten, maar loop op lichte bergschoenen. Leg voor het vertrek nieuwe zooltjes in oude bergschoenen. Een 40 liter rugzak is meer dan voldoende. De lichtste rugzakken wegen 1000-1200 gram.

  Devold Noorse truien
  Noorse avonturierster Cecilie Skog in wollen Devold trui

 • Neem in plaats van een muts en sjaal een nekwarmer -ook wel headover of buff genoemd- mee. Deze kun je gebruiken als muts én sjaal, alleen als sjaal of alleen als muts en zelfs als bivakmuts. De warme en lichte Noorse DEVOLD headovers van merinowol zijn te koop bij De Wandelwinkel. Prijs € 29,99.
 • Crocs zijn de lichtste huttenschoenen. Je kunt er indien nodig mee door het water waden. Geen huttenschoenen in de rugzak? In de hut kun je ook op sokken lopen wanneer volume en overgewicht dreigt.
 • Een telescoopstok kan behulpzaam zijn bij het afdalen indien slechte knieën. Ook handig bij het oversteken van een rivier.
 • Men loopt vaak op veel te zware wandelschoenen. Het nut daarvan wordt overschat. Een soepele A/B schoen loopt het lekkerst, ook in de bergen. Niemand zal op schoenen van 2 kg willen wandelen maar waarom dan wel 500 gram per schoen aan de voet als het ook goed kan met 200 gram minder. Van wandelen word je moe en met te zware schoenen doodmoe. Het is niet zozeer een zware bergtocht die je moe maakt, maar een zware bergschoen!

Devold headovers

 

De beste wandelboeken voor Noorwegen

Naast Bergtochten in Noorwegen en Til fots i Norge zijn de Rother Noorwegen wandelgidsen een zeer goede aanschaf ter voorbereiding op een wandelvakantie in Noorwegen. De gegevens van 'Til fots i Norge' zijn ook op internet te vinden, maar er gaat natuurlijk niets boven een mooi gedrukt boek.

Bergtochten in Noorwegen van Jolanda LinschotenBergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten, 280 blz, uitgever Dominicus, vierde druk 2013. Nu in een handig formaat en totaal vernieuwd. Met vermelding van de te gebruiken Turkart wandelkaarten, de recente 1:50.000 Norge-serien kaarten van Nordeca en de nieuwe topografische kaarten van Kartverket. Het beste tot nu toe verschenen wandelboek over Noorwegen. Met alle nuttige en noodzakelijke informatie over bergwandelkunst, bergwandelen op zijn Noors, de DNT en het Noorse huttensysteem, planning en voorbereiding, uitrusting, kaartmateriaal, met kinderen de bergen in, en nog veel meer. Uitgebreide beschrijvingen van zowel lange trektochten als wandelingen voor een dag. Lees dit boek! Ga niet zonder deze gids naar Noorwegen.
Prijs € 24,99

 

Til fots i NorgeTil fots i Norge, Den Norske Turistforening, door Nils Bloch-Hoell.
Het f(j)elbegeerde DNT handboek met 38 bergwandelgebieden. In het Noors. Alle gemarkeerde en ongemarkeerde bergpaden beschreven van hut naar hut. Overzichtskaartjes per gebied met routes, hutten en looptijden. Aparte opsomming van alle DNT hutten, de hoogte van ieder hut en het aantal bedden. Bediend, zelfbediend, onbediend. Ook de privé onderkomens staan vermeld. De meest complete gids voor wandelparadijs Noorwegen. Goed voor jarenlang gebruik. Deze Noorse fjellklassieker 'Til fots i Norge' is nog beperkt leverbaar. Daarna uitsluitend digitaal.
Til fots i Norge, Fotturistens viktigste turkamerat. Uitgever Cappelen/DNT, 2005, 422 blz, ISBN 9788202244910.
Prijs € 36,99

 

 

Dine hytter Del 2Dine hytter Del 1. Jotunheimen - Finnmark. DNT årbok 2011 for Den Norske Turistforening. Een gids met alle DNT hutten in Midden- en Noord Noorwegen: Jotunheimen, Fjordane en Breheimen, Tafjordfjella, Sunnmørsalpane en Romsdalsfjella, Fjordruta, Trollheimen, Dovrefjell, Rondane en Alvdal Vestfjell, Femundsmarka, Sylan, Nord-Trøndelag, Børgefjell, Saltfjellet, Narvikfjellene, Lofoten, Vesterålen en Hinnøya, Troms en Finnmark.
Bij iedere hut is de categorie vermeld: bediend, zelfbediend, onbediend; aantal slaapplaatsen, aantal overnachtingen in 2010 (dit aantal geeft aan of een hut veel of weinig - aantrekkelijk voor rustzoekers - wordt bezocht), hoogte in meters en GPS coördinaten.
Achterin een huttenindex, categorie, hoogte in meters en het aantal slaapplaatsen plus een lijst met alle hutten voor de huttenverzamelaars. Een uiterst handig boek voor iedere terugkerende Noorwegenwandelaar.
Dine hytter Del 1. Jotunheimen - Finnmark. Uitgever Den Norske Turistforening, 2011, 200 blz, ISBN 9788282790000.
Prijs € 29,99

Dine hytter Del 1Dine hytter Del 2. Sør for Jotunheimen. DNT årbok 2012 for Den Norske Turistforening.
Een gids met alle DNT hutten ten zuiden van Jotunheimen per (berg)gebied ingedeeld. Bij ieder gebied is een kaartje afgebeeld met de ligging van de hutten. Bij iedere hut is vermeld: bediend, zelfbediend, onbediend, aantal slaapplaatsen, aantal overnachtingen in 2010 (dit aantal geeft aan of een hut veel of weinig - aantrekkelijk voor rustzoekers - wordt bezocht),
hoogte in meters en GPS coördinaten. Achterin een huttenindex, categorie, hoogte in meters en het aantal slaapplaatsen plus een lijst met alle hutten voor de huttenverzamelaars. Ook DNT hutten omgeving Oslo, zuidkust en oostgrens met Zweden. Vuurtorens van de DNT met accommodatie aan de zuid- en westkust. Een uiterst handig en 'must have' boek voor iedere terugkerende Noorwegenwandelaar.
Dine hytter Del 2. Sør for Jotunheimen. Uitgever Den Norske Turistforening, 2012, 218 blz, ISBN 9788282790031.
Prijs € 29,99

Wandelroutebeschrijvingen Noorwegen

Complete dag tot dag wandelroutebeschrijvingen zijn te vinden op de site van de DNT door bijvoorbeeld in te tikken: Rute Fondsbu-Gjendebu, dus twee opeenvolgende hutten. Ook de afbeeldingen van hutten zijn hier te vinden. Door de naam van de hut te googelen krijg je alle informatie, inclusief het aantal slaapplaatsen. Naar een hut lopen met maar zes bedden kan dus extra gezellig worden wanneer je de ruimte met z'n tienen moet delen. Alle hutten en routebeschrijvingen staan ook beschreven in het boek Til fots I Norge. In de Noorwegen wandelgidsen van Rother, in totaal 4 stuks, staan per deel 50 dagwandelingen en een aantal huttentochten. De niet te overtreffen gids Bergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten is de beste leidraad voor mooie dagwandelingen en langere routes van bijvoorbeeld een week. Ook vind je in deze gids alle nuttige informatie die ter voorbereiding en onderweg van pas komt.

Hoe vind ik de routes in Noorwegen
De routes van hut naar hut zijn met een rode T gemarkeerd. De T staat voor Turistforening maar ook voor Trygghet, dat is het Noorse woord voor veiligheid. Veilig overdag wandelen en een veilig onderdak voor de avond en de nacht. De zogenaamde steenmannetjes geven ook markante oriëntatiepunten aan, bijna altijd in combinatie met de rode T. Op een kruising van paden staat meestal een houten handwijzer met plankjes waarop de naamsvermelding van hutten. Het gebruik van kaarten en een kompas is onontbeerlijk. Deze zijn altijd je beste metgezel. Veilig wandelen begint met een goede kaart en een kompas (en een leesbril voor het kaartlezen).

Hoe vind ik de hutten op een Noorse kaart

De DNT hutten worden op alle Noorse kaarten met de volgende symbolen aangeduid.
Op sommige kaarten wordt het vierkantje als een huisje afgebeeld.

bediende hut = bediende hut

zelfbediende hut = zelfbediende hut

onbediende hut = onbediende hut

Noorse wandelroutes bekijken
Je kunt iedere route van hut naar hut bekijken op internet door bijvoorbeeld in te tikken
Rute Jøldalshytta-Trollheimshytta
Je komt dan op de DNT site uit waarop een Noorse beschrijving van Jøldalshytta naar Trollheimshytta met Engelse of Nederlandse vertaling en een kaartbeeld van de locatie.
Al deze routes staan ook in het boek Til fots I Norge, bij De Wandelwinkel in Deventer verkrijgbaar of te bestellen.

Alle Noorse DNT hutten op een rij

Met deze link kun je alle Noorse DNT hutten vinden: english.turistforeningen.no en met deze link alle DNT hutten die aan de weg liggen: ut.no

Alle DNT hutten tussen Stavanger en de Hardangervidda

 • 985m betekent dat de hut op 985 meter hoogte ligt.
 • DNT hutten worden aangeduid met DNT, de overige zijn privé.
 • 0,0 uur betekent dat de hut langs de weg ligt of per boot bereikbaar is.
 • 2,0 uur wil zeggen op 2 uur loopafstand van de parkeerplaats.
 • 3 dagen betekent op 3 dagen loopafstand vanaf de weg.
 • 132 bedden het aantal slaapplaatsen; door extra matrassen vaak meer.

Ryfylkeheiene, Setesdalsheiene en Etne-Saudafjella

Ryfylkeheiene
Ryfylkeheiene is ruwweg het gebied tussen Stavanger en de Hardangervidda

Bediend

 • Haukeliseter Fjellstue, 985 m, DNT, 0,0 uur, 132 bedden
 • Lysefjorden Turisthytte, 7 m, DNT, 0,0 uur, 58 bedden
 • Preikestolen Fjellstue, 270 m, DNT, 3,0 uur, 120 bedden
 • Stranddalen Fjellstue, 970 m, DNT, 2,0 uur 72 bedden
 • Ådneram Turisthytte, 580 m, DNT, 0,0 uur, 56 bedden

Zelfbediend

 • Bleskestadmoen, 711 m, DNT, 3,0 uur, 30 bedden
 • Eidavatn, 1080 m, DNT, 2 dagen, 26 bedden
 • Grautheller, 770 m, DNT, 0,5 uur, 30 bedden
 • Heibergtunet Storevatn, 965 m, DNT, 2 dagen, 28 bedden
 • Holmavatnhytta, 1130 m, DNT, 6,0 uur, 22 bedden
 • Hovatn, 1111 m, DNT, 4-5 dagen, 28 bedden
 • Kringlevatn, 940 m, DNT, 3 dagen, 28 bedden
 • Krossvatn, 1090 m, DNT, 2-3 dagen, 28 bedden
 • Langavatn, 940 m, DNT, 1-2 dagen, 24 bedden
 • Litle Aurådal, 985 m, DNT, 2-3 dagen, 28 bedden
 • Nilsebu, 735 m, DNT, 3 dagen, 28 bedden
 • Stakken, 770 m, DNT, 2 dagen, 24 bedden
 • Storsteinen, 937 m, DNT, 2,5 uur, 28 bedden *)
 • Støle, 540 m, DNT, 2 dagen, 32 bedden
 • Taumevatn, 763 m, DNT, 2,0 uur, 40 bedden **)
 • Tomannsbu, 735 m, DNT, 3,0 uur, 36 bedden
 • Vassdalstjørn, 1120 m, DNT, 6 dagen, 30 bedden

Onbediend

 • Børsteinen, 865 m, DNT, 0,5 uur, 16 bedden
 • Blåfjellenden, 600 m, DNT, 3,0 uur, 24 bedden
 • Flørli, 80 m, DNT, 2 dagen, 30 bedden
 • Grasdalen, 620 m, DNT, 7 uur of 3 dagen,13 bedden
 • Heiberghytta Grautheller, 770 m, DNT, 5,0 uur, 4 bedden
 • Jonstølen, 720 m, DNT, 0,5 uur, 32 bedden
 • Kvanndalen, 661 m, DNT, 9,0 uur, 6 bedden
 • Melands Grønahei, 890 m, DNT, 4,0 uur, 22 bedden
 • Mostøl, deze DNT hut bestaat niet meer ***)
 • Sandsa, 620 m, DNT, 2.5 uur, 45 bedden
 • Sandvatn, 915 m, DNT, 3,0 uur, 26 bedden
 • Viglesdalen, 425 m, DNT, 2,0 uur, 34 bedden

*) bereikbaar over aanlegweg Blåsjø stuwdam via Gullingen en Øvre Moen
**) bereikbaar vanaf aanlegweg Blåsjø stuwdam via Ådneram
***) Mostøl is in 2014 vervangen door Jonstølen, een nieuwe hut 1 km ten zuidoosten van Mostøl en op een half uur loopafstand van de weg.

Prive hutten Ryfylkeheiene

Bediend

 • Gullingen Turistsenter, 570 m, 0,0 uur, 110 bedden
 • Trodla-Tysdal, 75 m, 3,0 uur, 30 bedden. Douches. In de zomer bediend.

Zelfbediening

 • Trodla-Tysdal, 75 meter, 3,0 uur, 30 bedden. Douches. In de zomer ook bediend.

Setesdalsheiene
Setesdalsheiene is het gebied ten oosten van Ryfylke tot aan de Rv9

Bediend

 • Gaukhei, 840 m, DNT, 1-2 dagen, 42 bedden

Zelfbediend

 • Bossbu, 1030 m, DNT, 1-2 dagen, 34 bedden
 • Josephsbu, 890 m, DNT, 2-3 dagen, 2,0 uur, 20 bedden
 • Lakkenstova, 845 m, DNT, 3,0 uur, 28 bedden
 • Sloaros, 1045 m, DNT, 5,0 uur, 22 bedden
 • Svartenut, 975 m, DNT, 5,0 uur of 3 dagen, 20 bedden
 • Øyuvsbu, 933 m, DNT, 0,5 uur, 34 bedden

Onbediend

 • Håhelleren, 894 m, DNT, 1,0 uur, 9 bedden
 • Stakkedalen, 779 m, DNT, 2 dagen, 10 bedden
 • Stavskar, 992 m, DNT, 2,5 uur, 9 bedden

Zelfbediend

 • Blomstølen, 630 m, DNT, 6,0 uur, 48 bedden
 • Løkjelsvatnhytta, 640 m, DNT, 1-2 dagen, 34 bedden
 • Olalihytta, 467 m, DNT, 2,0 uur, 67 bedden
 • Sandvasshytta, 825 m, DNT, 4,0 uur, 49 bedden
 • Simlebu, 780 m, DNT, 3,0 uur, 53 bedden
 • Storavassbu, 575 m, DNT, 2 dagen, 26 bedden

Bergwandelvakantie in Noorwegen
In de hieronder volgende suggestie voor een berghuttenwandelvakantie in Noorwegen worden DNT hutten en prive onderkomens die in de nabijheid van de weg liggen en/of binnen 0-2 uur beloopbaar zijn, vermeld. Per gebied gerangschikt en op een zodanige manier op een rij gezet dat het aantal te rijden kilometers van hut naar hut zo laag mogelijk blijft.
Natuurlijk is het mogelijk om zelf de volgorde te bepalen of datgeen uit de suggesties te halen wat aantrekkelijk lijkt. Maar aaneengeschakeld geeft het geheel toch het idee van een grote huttentocht, als je de verplaatsingen met de auto even buiten beschouwing laat.
In het kort wordt aangegeven hoe je met de auto bij een hut kunt komen, maar het belangrijkste blijft het wandelen zelf. Bij iedere hut zijn genoeg wandelmogelijkheden om er een dag te verblijven. Alle routes staan op Noorse wandelkaarten. Naar eigen inzicht dezelfde hut wat langer als uitvalsbasis gebruiken, of een genoemde hut overslaan, of een huttentocht maken, 'it's up to you'. Het is vakantie dus doe het. Strakke regels zijn voor na de vakantie.

Uitzicht

Naar Noorwegen via Stavanger

Het gebied ten noordoosten van Stavanger is bij veel Nederlanders onbekend. Ten onrechte. Het is dichterbij en misschien zelfs wel mooier dan de Hardangervidda, trekker nummer één voor wandelaars. Ook topper Jotunheimen, Dovrefjell en nog een paar Noorse berggebieden worden veel meer bezocht. Het gebied wordt begrensd door de Noordzee in het zuiden en westen, de Hardangerfjord in het noorden en het Setesdal met als kustplaats Kristiansand in het oosten.
Deze bergen zijn heel geschikt voor dagwandelingen en voor het maken van niet te zware huttentochten. De hutten liggen bijna nergens ver uit elkaar, soms in het groen verscholen, ze zijn gezellig klein en in de meeste hutten is proviand aanwezig.
Behalve het karakterestieke landschap van Zuidwest Noorwegen is de grootste troef van deze Noorse bergen de makkelijke bereikbaarheid. Stavanger heeft een luchthaven en een zeehaven. Binnen 2-3 uur na aankomst zit je in de eerste berghut.
De nachtboot van Hirsthals naar Stavanger is fantastisch qua aansluiting op de autoreis vanuit Nederland naar Hirsthals in Noord-Denemarken. Vertrek uit Nederland vroeg in de ochtend (05:00 uur) om de nachtboot te halen.
Aan ieder de keus om de auto mee naar Noorwegen te nemen, in Stavanger een auto te huren of vanuit Stavanger met de bus te reizen.
Wil je er een week helemaal tussenuit dan is dit een absolute aanrader. Zondag vertrekken, 5-6 dagen lopen en de maandag of dinsdag er op weer aan het werk.

De reis er naar toe
Reis met de Fjordline nachtboot van Hirsthals naar Stavanger. Deze vaart dagelijks op Stavanger en 3 x per week via Stavanger op Bergen. Neem op de heenweg een folder mee zodat je de vertrektijden voor de terugreis kunt bestuderen.
Vertrek Hirsthals 21.00 uur en aankomst Stavanger (Risavika) om 7.00 of 9.00 uur.
De eerste dag in Stavanger blijven is een goede optie. Het Sola Strand Hotel net iets ten noorden van het vliegveld en ten zuiden van de aankomsthaven ligt ongeveer 20 minuten van het centrum van Stavanger. Ouderwets hotel aan zee, vriendelijke bediening, uitstekend eten en de lekkerste visjes bij het ontbijt. Kamers met uitzicht over zee. DNT korting!

Huizen van Stavanger

Een bezoek aan de oude stad is de moeite waard. Loop langs de mooie houten huizen. Bij een ondergrondse voetgangerstunnel in de buurt van het station en busstation is de winkel van de STF, de Stavanger Turist Forening, een onderafdeling van de DNT die de berghutten beheert. Er bevinden zich ook twee hutten en twee vuurtorens met accommodatie vlakbij Stavanger. Waarschijnlijk zijn dit de aardigste overnachtingsmogelijkheden in de omgeving, maar ga niet in het weekend, want druk. Gramstad en Nodhagen liggen net buiten Stavanger, iets naar het oosten. Feistein fyr ligt ten zuidwesten van Stavanger ongeveer 5 km vanaf de kust en Geitungen fyr ligt op het eiland Karmøya ten noordwesten van Stavanger. Met de boot van Stavanger naar Skudeneshavn. Neem de auto mee als je op het eiland wilt rondkijken.
Informeer bij de STF (Stavanger Turist Forening) in Stavanger over de beschikbaarheid van de accommodatie.

Voormalig kantoor van de Stavanger Turistforening
Het voormalige kantoor van de Stavanger Turistforening

Natuurlijk kun je ook naar Stavanger vliegen:

 • De gemiddelde vluchttijd van Amsterdam Schiphol naar Stavanger bedraagt 1 u. 25 min.
 • € 158,- was de goedkoopste retourprijs van Amsterdam Schiphol naar Stavanger in 2013
 • Er zijn 36 vluchten per week van Amsterdam Schiphol naar Stavanger
 • Amsterdam Schiphol naar Stavanger is 733 km

De meest populaire maatschappij van Amsterdam Schiphol naar Stavanger in 2013 was KLM

In Stavanger ga je verder met eigen auto, kun je een auto huren of het openbaar vervoer nemen. Een auto zorgt voor de soepelste verplaatsingen en de snelste aanrijroutes. Kijk voor meer informatie op en.wikivoyage.org

Noorste kust

 

Een Noorse wandelvakantie vanuit Stavanger

Wandelrondreis in Zuidwest Noorwegen van 14 dagen met onderdak in DNT hutten.

Dag 1 Van Preikestolen Fjellstue naar de Preikestolen
Hut Preikestolen FjellstueVanuit Stavanger kun je op twee manieren naar deze bezienswandelheid: met de boot naar Tau en dan via Jørpeland of via Sandnes de Rv13 volgen tot Lauvvik en met de boot naar Oanes. Voordat je Jørpeland bereikt rechtsaf richting Preikestolen.
Vanaf de hut is het ongeveer 8 km ofwel ruim 2 uur lopen. De Preikestolen Fjellstue is ultra modern en onder opvallende architectuur gebouwd door het architectenkantoor Helen & Hard. Wandel, eet en slaap er en reis de volgende dag verder. Kijk hier voor een voorproef: www.hha.no
Zie ook wandeling nr. 3 in de Rother gids Norway South en dagtocht 33 op pagina 232 in het boek Bergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2631 Preikestolen, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:25.000 2) Turkart 2681 Lysefjorden, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000. Op deze kaart staat ook de Kjerag rots. 3) Nordeca Norge-serien, topografische kaart 10008 Stavanger, 1:50.0000 en Nordeca Norge-serien, topografische kaart 10009 Lysebotn, 1:50.000.

Als je de nieuwe Norge-serien kaarten prefereert neem dan de volgende kaarten voor het gehele gebied waar alle tochten op terug te vinden zijn: Stavanger 10008, Lysebotn 10009, Hjelmeland 10016, Bykle 10017, Etne 10023 en Haukeli 10024. Deze kaartbladen zijn op scheurvrij en dun waterproof materiaal gedrukt.

Dag 2 Van Nes naar Viglesdalen
Rij via Jørpeland en Tau over weg Rv13 tot aan Tveit, daar rechtsaf naar Nes (125 meter) en parkeren. Aan de linkerkant iets voorbij Nes begint het pad naar Viglesdalen (415 meter). Na 2-3 uur kom je bij deze onbediende hut aan. Neem ruim voldoende eten mee, altijd een dag extra voor het geval dat. Blijf hier een avond en ga de volgende ochtend terug naar de auto. Nes kan ook dienen als beginpunt van een drie huttentochten. Zie huttentocht 6, 7 en 8.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2232 Hjelmelandsheiane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien, topografische kaart 10016 Hjelmeland, 1:50.000.

Dag 3 Van Kleivaland naar Trodla-Tysdal
Van Nes weer terug naar Tveit rijden. Op de Rv13 aangekomen pakweg 20 km naar Hjelmelandsvågen. Niet met de boot naar Nesvik, maar ruim 20 km naar het oosten rijden tot Kleivaland. Parkeren en circa 7 km ofwel 2 tot 3 uur lopen door het groen naar Trodla-Tysdal, een afgelegen boerderij annex prive hut rustig gelegen aan het eind van een meer. Zeer de moeite waard, ook vanwege de afwisselende uitzichten. Prettige accommodatie met douches. In het seizoen bediend mits besproken.
Van hieruit kun je naar Viglesdalen lopen, maar pas op, de route is vrij steil en ruimtelijk. Al met al een stijging van ruim 600 meter.
Op de DNT website staat:
The first part of the route is lots of rock and scree. The trail up Tverrlia is very steep. Particularly tricky sections are secured. In the beginning it is dense birch tree trunks with good to stay in. Up on Viglesdalsheia is rugged, easy going mountain terrain.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2232 Hjelmelandsheiane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000 topografische kaart Noorwegen.

Dag 4 + 5 + 6 Van Øvre Moen naar Stranddalen
Hut StranddalenMet auto terug naar de Rv13 richting Hjelmelandsvågen, boot Nesvik en na ongeveer 11 km bij Indre Eiane rechtdoor via een kleinere weg naar Gullingen. Daar rechtsaf richting het grote Blåsjo stuwmeer tot Øvre Moen (780 meter). Parkeerplaats links van de weg met bordje Stranddalen (970 meter). Eerst een klim van 200 meter en vervolgens tamelijk vlak in circa 2 uur naar de bediende hut Stranddalen. Wanneer je hier zomers op vrijdag of zaterdag wilt eten en overnachten is het verstandig te reserveren, want zeker bij mooi weer kan het er druk zijn. Email: booking@stranddalshytta.no telefoon: 0088 1621 44 1454 contactpersoon: mw. Solfrid Moen.
Gastvrij onthaal en behulpzame bediening. Goed eten met prachtig uitzicht -mat med utsikt- op 1000 meter. Het is de moeite waard om hier twee dagen te blijven en dus drie overnachtingen te plannen. Je kunt de eerste dag na aankomst naar de berg Napen lopen en deze - over een pad- beklimmen en de tweede dag een mooie dagtocht maken in de richting van de Mostøl hut. Na een uur lopen kom je op de Venaheia, een hoogvlakte met tientallen meertjes. Keer aan het eind van de meertjes waar het pad omhoog loopt terug naar Stranddalen.
De laatste dag terug wandelen naar Øvre Moen en met de auto naar Mostøl, een onbediende hut oostelijk van het meer Suldalsvatn. Rij van Øvre Moen naar Gullingen en dan naar het noorden. Je komt op weg Rv13 aan tussen Sand en Vinjar. Bij de Rv13 rechtsaf; bij Nesflaten rechts naar Roaldkvam en Bråtveit tot er een bordje komt met Mostøl. Daar parkeren.
Even terzijde, in Nesflaten kom je langs het Energi Hotellet, ook een project van het architectenbureau Helen & Ward.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2228 Suldalsheiane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000 en Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Dag 7 Mostøl
Hut MostolDe onbediende hut Mostøl ligt op slechts enkele honderden meters van de weg. Geen nood als je een keer op en neer moet lopen naar de auto voor wat (etens)spullen. Het oude hutje ligt romantisch in het groen. In 2014 komt er waarschijnlijk een nieuwe hut, hopelijk even sfeervol. Blijf hier een deel van de volgende dag en loop een stukje richting Bleskestadmoen en dan terug naar de auto en rij terug naar weg Rv13. Daar rechtsaf verder naar het noorden richting Røldal en dan nog zo'n 20 km naar het oosten tot Haukeliseter.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli, 1:50.000 topografische wandelkaart.

Dag 8 Haukeliseter
Deze bediende hut staat rechts van de weg aan een meer. Vrij groot complex bestaande uit meerdere houten gebouwen waar overdag ook wel wat dagjesmensen komen, maar 's avonds is het er aangenaam rustig. De bediening is zeer goed, het eten met vrij uitzicht eveneens. Ze hebben de heerlijkste biologische taartjes bij de koffie en je kunt zelf wafels maken.
De accommodatie bestaat uit vrij eenvoudige slaapzaaltjes in de 200 jaar oude, prachtige gebouwen Stabburet en Kuskeloftet (het voormalige voorraadhuis en koetsierszolder) tot en met knusse kamertjes met eigen badkamer waarin douche en wc, inclusief vloerverwarming. Vraag naar kamer 303 of één van de kamers ernaast. Med fine utsikten over het meer.
Aan de overzijde van de weg kijk je over de Hardangervidda. Je kunt een dagtocht maken langs de zuidrand van het meer. Prijs per nacht voor 2 personen inclusief diner en ontbijt en kamer 303 ongeveer euro 150.
Als het bevalt blijf gerust nog een dag. Het is hier niet duurder dan wat het waard is.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2203 Haukelifjell, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli, 1:50.000.

DNT hut slaapkamer Haukeliseter
Haukeliseter 303

Dag 9 Hovden
Met de auto verder naar het oosten tot aan de splitsing met de Rv9 en dan naar het zuiden. In Hovden zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden maar niet van de DNT. Je kunt een tweedaagse tocht in oostelijke richting maken naar Tjørnbrotbu, een zelfbediende hut van de DNT op 1300 meter met 22 bedden. Looptijd ongeveer 5 uur. Is deze afstand te lang ga dan naar het iets zuidelijker gelegen Berdalsbu, DNT, zelfbediend met 18 bedden en op 2 uur loopafstand van de weg.
Nog een wandeling vanuit Hovden: met de auto in westelijke richting rijden naar Breive. Voorbij Breive te voet het pad volgen naar Væringsstøl. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug door groen gebied.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2684 Hovden Nord, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli, 1:50.000.

Dag 10 Door het Setesdal naar de Øyuvsbu hut
Oyuvsbu hutIn Valle zijn winkels om wat eten voor de komende dagen in te kopen. Voorbij Valle na circa 10 km rechtsaf.
Na ongeveer 20 km in de richting van Ådneram gereden te hebben staat rechts een aanduiding met Svartenuthytta en links een bordje met Øyuvsbu. De zelfbediende Øyuvsbu hut ligt ligt 1 km van weg. Bij goed weer kun je in een dag rondom het Øyuvsvatnet meer lopen. Deze route is ongeveer 9 km.
Benodigde kaart(en): 1) Turkart 2653 Setesdalsheiane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Turkart 2797 Setesdal Vesthei Sør, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 3) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000

Dag 11 + 12 Twee dagen Børsteinen en naar Kjerag
Volgende dag met de auto richting Lysefjorden. Ongeveer 8 km na de splitsing naar Lysebotn/Lysefjorden bij het bordje Børsteinen parkeren en een klein half uur lopen naar de Borsteinenonbediende hut Børsteinen, maak wat lunch (zelf meenemen) en wandel als je nog puf hebt een stukje in de richting van de Langavatn hut en weer terug naar Børsteinen, eet en slaap daar en rij de volgende dag iets westelijker naar de nabijgelegen Lysefjorden.
Vlak voor de afdaling naar Lysebotn bij het Øygardsstølen (640 meter) restaurant parkeren. In ongeveer 6 uur kun je heen en teruglopen naar de Kjerag (984 meter), de beroemde ingeklemde steen. Zie ook route 4 in de Rother wandelgids Norway South en blz. 233 van het boek Bergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten. 's Avonds terug naar de Børsteinen hut of eet en slaap in de Lysefjorden Turisthytta.
Je kunt ook met de boot vanuit Stavanger door de Lysefjorden, langs Preikestolen en Kjerag naar Lysefjorden Turisthytta.
Benodigde kaart(en): Voor Børsteinen 1) Turkart 2543 Sirdalsheiane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000. Voor Kjerag 2) Turkart 2681 Lysefjorden, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000. Voor Børsteinen en Kjerag 3) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000.

Stavanger
Stavanger oud en nieuw, Helen & Hard

Dag 13 Stavanger
Naar Stavanger rijden, loop nog wat rond in het oude Stavanger en neem 's avonds om 19:00 of 21:00 uur de boot naar Hirsthals. Aankomst in Denemarken volgende ochtend omstreeks 07:00 uur. Na een dag rijden ben je weer thuis. Helaas, maar zo gaat dat.

Huttentochten ten noordoosten van Stavanger

Het zuidwesten van Noorwegen leent zich ook erg goed voor het maken van niet al te zware huttentochten. Het zijn in de regel kleinere hutten die je aandoet, met dagafstanden van 3 tot 9 uur lopen, exclusief rustpauzes. De rugzak inclusief inhoud hoeft niet zwaarder te zijn dan hooguit 7-10 kg. Met een tentje wordt het lopen natuurlijk aanzienlijk zwaarder. Neem wel wat eten mee voor onderweg, maar eet hoofdzakelijk uit de huttenproviandkast en uit de keuken van de bediende hutten, alhoewel er in Zuidwest Noorwegen maar enkele bediende hutten zijn.
De beste troef van dit gebied is de bereikbaarheid. Je vliegt in anderhalf uur naar Stavanger. Met de auto en de Hirsthals- Stavanger nachtferry ben je er in ruim een dag. Comfortabel, uitgerust en wel. Ook met het openbaar vervoer ben je in enkele uren vanuit Stavanger op het begintpunt van de trektocht. Een weekje er helemaal uit, dat kan hier!

Bij een huttentocht, met de auto als vervoersmiddel, is het handig om aan het eind van de tocht weer bij de auto uit te komen.
Maak je gebruik van het openbaar vervoer dan hoeft het begin- en eindpunt niet samen te vallen. Je kunt bijna overal wel ergens op een bus stappen. De juiste vertrektijden weten is de kunst want een goede aansluiting hebben is wel zo prettig.
Hiervoor de volgende busbedrijven raadplegen:

Het is belangrijk wandelkaarten goed te raadplegen en mee te nemen. De routes en hutten staan op alle Noorse kaarten. Routebeschrijvingen zijn daardoor eigenlijk overbodig. Het is trouwens niet eenvoudig de routes te beschrijven, want aan de hand van wat? Langs de gehele route van hut naar hut loopt een pad met bochten en hoogteverschillen, af en toe langs een meer, langs een riviertje, door een riviertje of over een pas. Heel afwisselend, dat is zeker, maar meestal loopt er maar één pad, bijna altijd het goede pad. Belangrijk is 's morgens op tijd te vertrekken zodat er wat extra tijd overblijft voor de nodige pauzes onderweg. En vergeet niet, midden in de zomer is het 's avonds heel lang licht.

Huttentochten op enkele uren afstand van Stavanger

Huttentocht 1 / 11-12 dagen
NilsebuNeem bus 320, de Suleskarekspressen - vertrek perron 4 busstation Stavanger - en stap aan het eind van het Hunnedalen bij Valevatn op wegnummer Rv45 uit bij het pad dat loopt naar de Sandvatn hut, en dan 3 uur te voet tot aan Sandvatn. Dag 2 Een lange wandeling naar Børsteinen in 7 uur. Dag 3 Grautheller in 5 uur. Dag 4 Naar Taumavatn in 4 uur. Dag 5 Heibergtunet Storevatn 3 uur. Dag 6 Kringlevatn 5 uur. Dag 7 Storsteinen 5 uur. Dag 8 Eidavatn 5 uur. Dag 9 Nilsebu ook weer 5 uur. Dag 10 Stakken 3 uur. Dag 11 Viglesdalen 4 uur. Dag 12 Via Nes naar autoweg Rv13 in 4 uur en met de bus naar Stavanger.
Benodigde kaarten: 1) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000; Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000; Nordeca Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.
of 2) Cappelens Fjellkart CK 48 Setesdalsheiene, schaal 1:100.000. Minder gedetailleerd dan 10009, 10016 en 10017.

Huttentocht 2 / 6 dagen
Bij StorevatnMet de bus naar Ådneram, dezelfde bus als bij huttentocht 1. Of met de auto en laat die in Ådneram achter. Dag 1 Loop vanaf Ådneram naar Taumevatn in 5 uur. Dag 2 Taumevatn-Heibergtunet Storevatn in 3 uur. Dag 3 Heibergtunet Storevatn-Kringlevatn 5 uur. Dag 4 een vrij lange wandeling maar niet moeilijk: Kringlevatn-Bossbu 9 uur. Dag 5 Bossbu-Stavskar-Valle in 5 uur. De huttentocht wordt 6 dagen indien een extra overnachting in de kleine Stavskar hut. Met de bus terug naar Ådneram of Stavanger.
Benodigde kaarten: 1) Turkart 2796 Setesdal Vesthei Nord, wandelkaart Noorwegen (uit 2013), schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000 en Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Huttentocht 3 / 9 dagen
Dit is een aanrader. Zelfde bus als bij 1 en 2 - of met de auto - naar Ådneram. Dag 1 Loop vervolgens naar Taumevatn 5 uur. Dag 2 Heibergtunet Storevatn in 3 uur. Dag 3 Kringlevatn in 5 uur. Dag 4 Storsteinen 5 uur. Dag 5 Eidavatn 5 uur. Dag 6 Nilsebu 5 uur. Dag 7 Litle Aurådalen 6 uur. Dag 8 Grautheller 7 uur en weer terug naar Ådneram.
Op deze tocht langs kleinere zelfbedieningshutten van de DNT zie je alle Zuid-Noorse landschapskenmerken. Enkele langere dagen, maar de tocht is niet zwaar en in alle hutten is proviand aanwezig, dus de rugzak kan relatief licht blijven.
Benodigde kaarten: 1) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000; Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000: Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000. 2) Kartverket 019 Blåsjø, 1:50.000 (de gehele route staat op deze kaart; dubbelzijdig gedrukt op supersterk waterproof tyvek). 3) Cappelens Fjellkart CK 48 Setesdalsheiene, schaal 1:100.000.

Huttentocht 4 / 4 dagen
Hetzelfde beginpunt als huttentocht 1 maar dan slechts 4 loopdagen: Dag 1 Sandvatn 3 uur. Dag 2 Langavatn 5 uur. Dag 3 Blåfjellenden 3 uur. Dag 4 Weer naar het Hunnedalen in 3 uur en met de bus in ruim een uur terug naar Stavanger. Een huttentocht die voor iedereen te doen is. In Sandvatn en Blåfjellenden is geen proviand verkrijgbaar. Suggestie: neem wat muesli mee voor 4 dagen plus de nodige lekkere dingen voor het avondeten, et cetera.
Benodigde kaarten: 1) Turkart 2681 Lysefjorden, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000. of 2) Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000.

Huttentocht 5 / 11 dagen
GrauthellerMet de bus naar Gullingen (ten oosten van Sand) en dan te voet naar Sandsa in 4 uur, Dag 2 Stranddalen 6 uur, Dag 3 Krossvatn 6 uur, Dag 4 Vassdalstjørn 4 uur, Dag 5 Hovatn 3 uur, Dag 6 Storsteinen 6 uur, Dag 7 Litle Aurådalen 6 uur, Dag 8 Grautheller 7 uur, Dag 9 Børsteinen 5 uur, Dag 10 Sandvatn 7 uur, en tot slot Dag 11 Naar Hunnedalen in 3 uur en met de bus naar Stavanger. Bij Storsteinen kun je ook naar Kringlevatn in 5 uur, Bossbu 9 uur, Stavskar 3 uur en naar Valle in 2 uur en dan met de bus naar Stavanger of naar de Kristiansand ferry.
Benodigde kaarten: Nordeca Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000; Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000 en Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Huttentocht 6 / 8 dagen
SandvatnNes is het beginpunt van deze huttentocht. Zie ook dagwandeling 2 en 3. Wanneer je zonder auto bent kun je lopen naar Valle in het Setesdal in 8 dagen.
Dag 1 Nes-Viglesdalen 2 uur. Dag 2 Viglesdalen-Stakken 4 uur. Dag 3 Stakken-Nilsebu 4 uur. Dag 4 Nilsebu-Eidavatn 5 uur.
Dag 5 Eidavatn-Storsteinen 5 uur. Dag 6 Storsteinen-Kringlevatn 5 uur. Dag 7 Kringlevatn-Bossbu 9 uur. Dag 8 Bossbu-Valle
in het Setesdal in 5 uur.
Benodigde kaarten: 1) Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000 en Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Huttentocht 7 / 8 dagen
Blomstolen Indre EtnefjellEen tweede optie vanuit Nes voor autoloze wandelaars: Dag 1 Nes-Viglesdalen 2 uur. Dag 2 Stakken 4 uur. Dag 3 Nilsebu 4 uur. Dag 4 Litle Aurådal 6 uur. Dag 5 Grautheller 7 uur. Dag 6 Børsteinen 5 uur. Dag 7 Sandvatn 7 uur. Dag 8 In 3 uur naar Høgaleite aan autoweg Rv45 die door het Hunnedalen loopt. Vanaf deze weg in een kleine 2 uur weer terug met de bus naar Stavanger.
Benodigde kaarten: 1) Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000; Norge-serien 10009 Lysebotn 1:50.000 en Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Huttentocht 8 / 8 dagen
Een een derde variant op een huttentocht van uit Nes: parkeer auto in Kleivaland en loop Dag 1 Naar Trodla-Tysdal in 2 uur. Dag 2 Viglesdalen 6 uur. Dag 3 Stakken 4 uur. Dag 4 Nilsebu 4 uur. Dag 5 Eidavatn 5 uur. Dag 6 Grasdalen 6 uur. Dag 7 Melands Grønahei 6 uur. Dag 8 Naar de auto in Kleivaland in 4 uur.
In dag 2 zit een vrij steile en lastige passage in de route van Trodla-Tysdal naar Viglesdalen.
Benodigde kaarten: 1) Turkart 2232 Hjelmelandsheiene, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000 2) Nordeca Norge-serien 10016 Hjelmeland, 1:50.000.

Huttentocht 9 Indre Etnefjell / 6 dagen
Deze route ligt iets excentrisch. Met auto over de Rv13 tot Sand en neem daar de boot naar Ropeid. Voorbij ølen aan de E134 bij Oppheim parkeren.
De eerste hut is Olalihytta, en dan Løkjelsvatnhytta, Storavassbu, Blomstølen, Sandvasshytta en Simlebu. Je kunt de route ook tegengesteld lopen, naar het zuidwesten. Per dag 5-6 loopuren. Van Blomstølen naar Sandvasshytta is slechts 2 uur. Alle hutten met zelfbediening. Bij iedere hut is er de mogelijkheid weer terug te lopen naar de verkeersweg E134. Je kunt de Storavassbu hut ook via Sauda in 2-3 uur bereiken. Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een busverbinding over de E134 om aan het eind van de tocht weer bij de auto te komen.
Benodigde kaarten: 1) Turkart 2669 Indre Etnefjell, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000. Het meest westelijke deel met Olalihytta is op de rand van de kaart, daarom beter: 2) Nordeca Norge-serien 10023 Etne, 1:50.000.

Huttentocht 10 Austheiene / 12 dagen
Austheiene is het gebied ten oosten van het Setesdal en in enkele uren te bereiken via de weg Rv9 vanuit Kristiansand. De noordelijkste hut ligt iets ten oosten van Hovden. De route loopt voor een deel net onder de boomgrens, waardoor redelijk veel groen. Middelzware route, met de flinke dagetappes. Vanwege enkele lange dagetappes valt deze huttentocht eigenlijk buiten de wandelingen die we voorstellen, maar hier toch genoemd vanwege de ligging dichtbij Kristiansand, dus snel bereikbaar. Vanaf Hoystøyl is de route iets makkelijker want minder loopuren per dag.
Neem de boot van Hirsthals naar Kristiansand wanneer je alleen deze huttentocht gaat lopen. De auto hoeft dan niet mee, want met openbaar vervoer makkelijk te doen en geen gedoe aan het eind om weer bij de auto te komen.

Je kunt natuurlijk ook comfortabel met de nachtboot van Hirsthals naar Stavanger. De aanrijroute in Noorwegen is dan wel wat langer, maar goed in te passen met andere bestemmingen en wandelroutes.

De hutten van noord naar zuid:

 • Hovden Fjellstoge, 850 m, prive, bediend, 120 bedden, 3 loopuren naar Tjørnbrotbu.
 • Tjørnbrotbu, 1300 m, DNT, zelfbediend, 22 bedden, 5 loopuren naar Berdalsbu.
 • Berdalsbu, 1000 m, DNT, zelfbediend, 18 bedden, 7 loopuren naar Bjørnevasshyyta.
 • Bjørnevasshytta, 820 m, DNT, onbediend, 32 bedden, 8 loopuren naar Hovstøyl.
 • Hovstøyl, 835 m, DNT, zelfbediend, 20 bedden, 6 loopuren naar Nystøyl.
 • Nystøyl, 720 m, DNT, zelfbediend, 24 bedden, 4 loopuren naar Nutevasshytta.
 • Nutevasshytta, 930 m, DNT, zelfbediend, 14 bedden, 5 loopuren naar Kvipt.
 • Kvipt, 630 m, prive, bediend, 37 bedden, 5 loopuren naar Granbustøyl.
 • Granbustøyl, 775 m, DNT, zelfbediend, 13 bedden, 4 loopuren naar Vindilhytta.
 • Vindilhytta, 508 m, prive, bediend, 20 bedden, 3 loopuren naar Mjåvasshytta.
 • Mjåvasshytta, 805 m, DNT, zelfbediend, 12 bedden, 5 loopuren naar Grunnetjørnsbu.
 • Grunnetjørnsbu, 700 m, DNT, zelfbediend, 12 bedden, 6 loopuren naar Skarsvassbu.
 • Skarsvassbu, 580 m, DNT, zelfbediend, 12 bedden en tot slot 2 loopuren naar øvre Ramse.

Aan het eind van de tocht met openbaar vervoer via Evje naar Kristiansand.

Benodigde kaarten: Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli 1:50.000; Nordeca Norge-serien 10017 Bykle 1:50.000 en Nordeca Norge-serien 10010 Bygland 1:50.000.
Norge-serien kaart 10024 Haukeli is niet nodig als je begint bij Berdalsbu.

Hut
Mjåvasshytta in Austheiene


Overige wandelingen

Ryfylkeøyene
Net ten noorden van Stavanger liggen zo'n 20 eilandjes, de Ryfylkeøyene, waarvan sommige nog geen vierkante kilometer in oppervlak zijn. Alle eilanden zijn per ferryboot of per snelboot (hurtigbåter) bereikbaar. Er ligt hier veel geschiedenis en de eilanden zijn de moeite van een bezoek waard. Bovendien kun je er goed wandelen, weliswaar kleine tochtjes, maar voor Noorse begrippen totaal anders dan in de bergen en nog ontspannend ook, want je hebt nu een zee van tijd door de korte afstanden.
Benodige kaart: Turkart 2679 Ryfylkeøyene, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000.

Jæren
Net ten zuiden van Stavanger langs de Noordzee tot aan Egersund is een afwisselende kuststrook met veel zandstranden. De tamelijk vlakke Jærkysten heeft een interessant landschap, uniek voor Noorwegen. Mogelijkheden voor strandwandelingen
te kust en te keur. Bij mooi weer is het hier prima om even bij te komen van de vermoeiende bergwandelingen. Neem de tijd. Tuur over de zee vanaf een rots bijvoorbeeld.
Jæren biedt heldere luchten, een verre horizon en een eindeloze oceaan. Langgerekte stranden en duinen, onderbroken door rotspartijen en zalmrivieren, vuurtorens en kleine dorpjes.
Benodigde kaart: Turkart 2224 Jæren, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000.

Schilderij
F. H. Varley, Sandiford at Split Rock, 1922

Dalane
Wilder en hoger is de kust van Dalane ten zuiden van Jæren. Iets landinwaarts begint het typische berglandschap met meertjes en groene hellingen wat dit hele gebied kenmerkt. Dalane strekt zich uit tot aan Flekkefjord. Pittoreske haventjes, kleurrijke houten huizen en witte vuurtorens.
Overnachten in de STF hut Gaudland ten noorden van kustplaatsje Hauge en ten westen van de Rv501. Hut is onbediend.
Benodigde kaart: Turkart 2575 Dalane, wandelkaart Noorwegen, schaal 1:50.000.

Kaarten

Noorwegen kaarten: de Noorse wandelkaarten van Nordeca, Kartverket en Cappelen
De te gebruiken kaarten worden bij iedere dag vermeld. In de eerste plaats de Noorse Nordeca Turkart wandelkaarten, omdat deze de meeste toeristische informatie voor het fjellwandelen bevatten. Ze bestaan van bijna alle Noorse berggebieden. Daarnaast is de Nordeca Norge-serien 1:50.000 kaart een sterke aanrader.

Ga nooit zonder kaart en kompas de bergen in. Overweeg nog eerder een extra kaart en kompas wanneer je met meerdere mensen gaat. Een groepje kan door omstandigheden uiteenvallen. Of een paar mensen willen eerder vertrekken.

Gebruik voor het overzicht en voor in de auto de Cappelen Kart / Kümmerly+Frey kaart Nr. 1 Sør-Norge, schaal 1:335.000.
Hutten en wandelroutes staan ook op deze kaart. Je kunt er heel goed de totale tocht mee voorbereiden maar is niet geschikt als wandelkaart.

Nordeca Turkart wandelkaarten voor de meeste berggebieden. Schaal variërend van 1:25.000, 1:50.000 en 1:100.000. De 1:50.000 Turkart is het meest geschikt voor wandel- en huttentochten. Met opdruk van wandelpaden in kleur.

Turkart Haukeliseter Turkart Hjelmelandsheiene Turkart Hovden Nord Turkart Indre Etnefjell Turkart Lysefjorden
Turkart Preikestolen Turkart Ryfylkeoyende Turkart Setesdal Vesthe Turkart Sirdalsheiene Turkart Suldalsheiene

Een gedetailleerder overzicht geeft de Turkart 2790 Indre Ryfylke - Suldal-Sauda, schaal 1:100.000 . Dit is het noordelijke deel van het gebied tussen Haukeliseter tot en met het Blåsjø stuwmeer met Eidavatn en Storsteinen. Prijs € 24,99

Ook goed bruikbaar als overzichtskaart is de Cappelens Kart CK 48 Setesdalsheiene, schaal 1:100.000. Gebied: Haukeliseter in het noorden tot iets ten zuiden van Bygland aan de autoweg 9 in het Setesdal. Het zuidwestelijke deel van het gebied met de Preikestolen ontbreekt op deze kaart. Prijs € 29,99

Nordeca Norge-serien 1:50.000 Op tyvek gedrukte dubbelzijdige scheurvrije en waterproof kaarten, totaal 195 stuks voor heel Noorwegen. Uiterst dun en licht materiaal. Kaarten hebben een overlap en sluiten daarom ruim op elkaar aan. Alle hutten zijn aangegeven met een rood symbool en wandelpaden met zwarte stippellijntjes. In tegenstelling tot de Turkart dekt deze serie heel Noorwegen.
Voor het hele gebied de kaarten 10008 Stavanger, 10009 Lysebotn, 10016 Hjelmeland, 10017 Bykle, 10023 Etne, 10024
Haukeli. Per kaart € 26,99

Nordeca Norge-serien Bykle Nordeca Norge-serien Etne Nordeca Norge-serien Haukeli Nordeca Norge-serien Hjelmeland Nordeca Norge-serien Lysebotn

Kartverket heeft een zelfde serie 1:50.000 kaarten, ook dekkend voor heel Noorwegen maar met een andere indeling. Soms kan een Statens karverk kaart gunstiger uitvallen qua gebiedsindeling en heb je misschien maar één kaart nodig in plaats van twee Nordeca kaarten.

Cappelen Damm Fjellkart wandelkaarten, niet te verwarren met de Cappelen autokaarten. Voor sommige gebieden een goede keuze. Deze kaarten zijn dubbelzijdig, meestal 1:50.000 en recto verso 1:100.000 en gemaakt van uiterst sterk,
niet scheurbaar materiaal en waterproof. Per kaart € 29,99

De kaarten uit de Turkart serie van Nordeca worden bij de betreffende routes genoemd. Per kaart € 24,99
Ook de 1:50.000 kaarten, de Norge-serien, worden bij iedere route afzonderlijk genoemd. Per kaart € 26,99
Kartverket 1:50.000. Per kaart € 39,99
Cappelen Fjellkart 1:50.000 / 1:100.000. Per kaart € 29,99

Routes bekijken
Je kunt iedere route van hut naar hut zelf bekijken op internet door bijvoorbeeld in te tikken (zie huttentocht 1):
Rute Grautheller-Taumavatn
Je komt dan op de DNT site uit waarop een Noorse beschrijving van Grautheller naar Taumavatn met Engelse vertaling en een kaartbeeld. Ook kun je alle hutten en omgeving op de DNT site vinden.

Geraadpleegde bronnen

Kaarten:

 • Turkart wandelkaarten Noorwegen van Nordeca, 1:50.000
 • Norge-serien kaarten van Nordeca, 1:50.000
 • Norge kaarten van Kartverket, 1:50.000
 • Cappelens Fjellkart CK48 Setesdalsheiene, 1:100.000
 • Cappelens Bil- og Turistkart Blad 1 Sør-Norge, 1:335.000

Boeken:

 • Bergtochten in Noorwegen, van Jolanda Linschooten, uitgever Dominicus. Vierde druk 2013
 • Norway South, The finest fjord and mountain walks, van Bernhard Pollmann, uitgever Rother. Ook in het Duits leverbaar
 • Dine hytter Del 1. Jotunheimen - Finnmark, uitgever Den Norske Turistforening, 2011
 • Dine hytter Del 2. Sør for Jotunheimen, uitgever Den Norske Turistforening, 2012
 • Til fots I Norge, uitgever Den Norske Turistforening, 2005
 • En gave for fremtiden, hytter over hele landet, Olav Thons Stiftelse 1990-2008, uitg. DNT
 • Frafjordheiene, Nasjonalpark I Rogaland, uitgever Stavanger Turistforening, 1987
 • Rogaland I våre hjerter, Natur ved tusenårsskiftet, uitg. Stavanger Turistforening, 1999
 • Hiking in the Sirdalsheiane Mountains, uitgever Sirdalsferie AS, 2011

Diverse jaarboeken van de STF, o.a.

 • Suldal, uitgever STF, Stavanger; årbok 1993
 • Turhandbok Ryfylkeheiene, uitgever STF, Stavanger; årbok 1994
 • Opplev Dalane, uitgever STF, Stavanger; årbok 1999
 • Frå Feisteinen til Napen, Stadnamn I Rogaland, uitgever STF, Stavanger; årbok 2002
 • På tur langs Jærkysten, uitgever STF, Stavanger, 2004
 • Opplev Ryfylkeøyene, uitgever STF, Stavanger; årbok 2005/2006
 • Heibergheiene - fra rikmannsjakt til enkelt friluftsliv, uitgever STF, Stavanger, 2006
 • Fra hytte til hytte I Ryfylkeheiene, uitgever STF, Stavanger; årbok 2007
 • Turistforeningens 125 utvalgte turer, uitgever STF, Stavanger, 2010
 • 10 på top I Ryfylkeheiene, uitgever STF, Stavanger; årbok 2011
 • Stien, På tur gjennom 125 år, uitgever STF, Stavanger; årbok 2012

Overige bronnen

Websites:

Noorwegen en De Wandelwinkel, je had er al lang geweest moeten zijn.

 

 

De Wandelwinkel
Bergkerkplein 5
7411 EN Deventer

0570 615077
info@dewandelwinkel.nl

Routebeschrijving

Bestellen
Hoe kan ik kaarten en boeken bestellen?

ma Gesloten
di Gesloten
wo 11.00 - 17.00
do 11.00 - 17.00
vr 11.00 - 17.00
za 11.00 - 17.00
zo Gesloten

Kamer van Koophandel
24374232

Btw-nummer
NL0016.64.532.B62

Nordeca

Kartverket

Den Norske Turistforening

Logo Svenska Turistföreningen

Logo Devold

 

de Wandelwinkel Startpagina de Wandelwinkel