Wandelen in Noorwegen - De Wandelwinkel
 
Noorwegen
Zweden
IJsland
Faeröer
Denemarken
Ierland
Groot-Brittannië
Duitsland
Frankrijk
Spanje
Zwitserland
Europa series
Wollen truien
Overig aanbod
 

Wandelen in Noorwegen en overnachten in DNT hutten

Wandelen in Noorwegen en overnachten in DNT hutten

Naar Noorwegen: het is weer zover
Ieder jaar hetzelfde boek lezen wordt op den duur saai. Ieder jaar naar Noorwegen blijft spannend. De vergelijking gaat enigszins mank want Noorwegen heeft een verscheidenheid aan berggebieden over een lengte van zo'n 2000 km die elk een aparte sfeer hebben. De bekende Engelse wandelaar, bedenker en auteur van o.a. 'A Coast to Coast Walk', Alfred Wainwright, kwam zelden buiten het door hem zo geliefde Lake District. Als hij af en toe toch eens ergens anders heen moest, was het met de nodige tegenzin. Zo voelde dat ook met onze andere bestemmingen. Maar wanneer het weer zover is, de jaarlijkse reis naar het noorden, is het net alsof je een bijzonder mooi boek aan het lezen bent. Het laat je niet meer los. Van het begin tot het eind neemt het je mee. Trouwens een heel goed boek kun je vaker lezen. Misschien wel ieder jaar.

Wandelparadijs Noorwegen
Wandelparadijs NoorwegenNoorwegen is een uniek wandelland met zo'n 20.000 km aan gemarkeerde paden. In geen land ter wereld zijn bovendien zoveel berghutten. Wandelaars kunnen er eten en overnachten. De hutten zijn van gemoedelijk eenvoudig tot prettig luxueus. De lucht is nergens zo zuiver, het water nergens zo schoon, het landschap nergens zo onaangetast, de sterren nergens zo helder en de mensen nergens zo voorkomend. Het lijkt zowaar wel alsof je in het paradijs bent.

DNT berghutten of vakantiehuisjes in Noorwegen
Drie weken naar Noorwegen en drie vakantiehuisjes huren uit de internetcatalogus? Zo gaat dat vaak. Het is vakantie en het is leuk. Meestal is dat ook wel zo, alhoewel een huisje natuurlijk erg kan tegenvallen vanwege de ligging, het gebied waar je een week moet doorbrengen, of het huisje zelf. Je kunt voor iedere week in Noorwegen een huisje op locatie huren, maar de mogelijkheid bestaat ook om van een aantal huisjes -lees DNT hutten- gebruik te maken en te delen met anderen. De vakantie met z'n tweeën in drie huurhuisjes doorbrengen is niet altijd wenselijk. Je wilt af en toe wel eens iemand ontmoeten. Een ander geluid horen. En nuttige tips uitwisselen. Door iedere dag of om de paar dagen naar een andere hut te gaan wordt de vakantie een stuk gevarieerder en spannender. Valt het een keer tegen dan kun je zo weer weg. De DNT hutten liggen bijna altijd aan het water op de mooiste locaties. Er zijn maar weinig vakantiehuurhuisjes in Noorwegen die hier aan kunnen tippen. De DNT berghut is je huis, je onderdak, je ultieme vakantie.

Noorwegen en 5-sterren hotels
Noorse huttenDeze zijn er voldoende in Noorwegen en sommige zijn geweldig mooi, maar nog veel mooier zijn de duizenden flonkerende sterren die je aan de hemel ziet wanneer je 's avonds vanuit je berghut even naar buiten loopt en omhoog kijkt.

Overnachten in de Noorse DNT berghutten
De DNT ofwel Den Norske Turistforening bezit ongeveer 500 berghutten. Daarvan zijn ruim 50 bediend, dat wil zeggen, deze hutten zijn vergelijkbaar met een hotel: je hoeft niet zelf te koken, er zijn douches en meestal echte wc's en in de duurdere kamers is beddelinnen. Het eten is in de regel voortreffelijk en met name het Noorse ontbijt zeer uitgebreid. Vervolgens ruim 160 zelfbediende hutten. In deze berghutten is proviand voorradig maar je moet zelf koken. Meestal gedeelde slaapvertrekken, geen douches en een buitenplee. Tot slot meer dan 250 onbediende hutten; deze zijn als de zelfbediende hutten, doch er is geen proviand voorhanden. Je kunt wel zelf meegebracht eten op een aanwezig gasstel koken.

De bedden in alle hutten zijn voorzien van dekens en/of dekbedden en hoeslakens; in zelfbediende en onbediende hutten tref je geen beddengoed aan. En geen handdoeken. Wat in ieder geval niet in de rugzak mag ontbreken is een lakenzak en een sloop. Sommige lakenzakken hebben dit in één. Zijde is het lichtst. En een kunststof handdoek mee is ook geen slecht idee.

Een eigen meegebrachte lichte slaapzak biedt meer zekerheid om prettig de nacht door te komen voor het geval dat alle dekens in gebruik zijn.

Indien vol, en dit geldt voor bediende, zelfbediende en onbediende hutten, zul je op een matras op de grond moeten slapen, net als in een tent, maar met meer ruimte rondom en minder gedoe met koken en tent opzetten. En in ieder geval droog en warm. Hoe vol een hut ook is, je kunt er altijd slapen. Als het een keer niet meezit is het morgen weer beter.

Eten

Eten in zelfbediende en onbediende DNT hutten
Keukenuitrusting hoef je niet mee te slepen, ook geen theedoeken, lucifers of wc papier. Iedere hut heeft een houtkachel en voldoende droog hout. Er is een gasstel om op te koken en in het berghok staat een voorraad gasflessen.

Noorse hutDrinkwater voor de hut komt uit een nabijgelegen meer of riviertje. Soms is er een pomp. Twee emmertjes water halen, want er staan altijd wel twee wateremmers in de hut die gevuld kunnen worden.

Gedroogd snelkookvoedsel als reserve proviand is licht om mee nemen. In de zelfbediende hutten is een provisiekast met blikken vlees, blikken vruchten, zakjes met aardappelvlokken, soep, etcetera, tot en met theezakjes. Ook havermout (havregryn) en knäckebröd (knekkebrød) is in alle zelfbedieningshutten aanwezig, soms zelfs in onbediende hutten, omdat iemand het aardig vond wat achter te laten voor de volgende wandelaars. Wanneer je een huttentocht loopt is de aanwezige proviandkast erg handig en het wandelt een stuk lichter omdat je niet voor dagen eten mee hoeft te dragen. Natuurlijk kun je ook je favoriete eten en andere lekkere dingen van huis meenemen als het extra gewicht geen bezwaar is.

Waarom DNT lid worden
De DNT, de Noorse bergwandelvereniging - lees meer over de DNT: www.turistforeningen.no
verzorgt de markering van de bergpaden, onderhoudt de hutten en bouwt waar nodig nieuwe hutten, beschermt de natuur en houdt zich bezig met allerlei zaken waar de wandelaar baat bij heeft.

Om lid van de DNT te worden kun je onder het hier rechtsboven afgebeelde logo van de DNT de aanmeldingsgegevens vinden. Leden van de DNT (of een andere afdeling van de DNT) hebben voordelen en privileges. Korting op de hutten en sommige hotels, op het eten en beddenvoorrang op niet-leden in de hutten wanneer vol. Bovendien help je een goede vereniging in stand te houden, waar straks ook weer de jongere generatie gebruik van kan maken.

Lid worden DNTDe jongere generatie stapt goed mee

Betaling DNT hutten
In de bediende hutten wordt afgerekend bij vertrek. In de zelfbediende en onbediende hutten - deze hutten zijn bijna nooit bemand, dus zonder personeel en toezicht - achteraf met creditcard. Hoe gaat dat? In de hut het registratieboek invullen en een machtigingsformulier. Het formulier in de huttenkluis stoppen of naderhand opsturen naar de DNT. Contant geld in een envelop en in de kluis doen kan ook. Dit mooie Noorse systeem werkt op basis van vertrouwen. Het is typisch Noors om goed te zijn, daarom is het zo vanzelfsprekend dat iedereen alles betaalt en de hutten opgeruimd achterlaat.

Wandelen vanuit DNT hutten
DNT hutVan de ruim 500 DNT hutten liggen er ruim 80 niet ver van de weg, sommige zelfs vlak langs de weg en zijn dus betrekkelijk gemakkelijk bereikbaar en bewandelbaar. In de hieronder volgende suggesties voor bergwandelvakanties in Noorwegen worden DNT hutten en enkele prive onderkomens die in de nabijheid van de weg liggen en/of binnen 0-2 uur beloopbaar zijn, vermeld en per gebied gerangschikt. Voor privéhutten geldt in de regel ook de DNT korting. Ze worden hier en daar genoemd vanwege de uitzonderlijke ligging of omdat het wandelgebied zeer de moeite waard is of omdat er geen DNT hut in de buurt ligt. Aan de hand van de ligging en de onderlinge afstanden tussen de hutten hebben we een aantal tochten van ongeveer 2-3 weken samengesteld. Het aantal te rijden kilometers per dag of per verplaatsing is bijna nooit langer dan 3 tot 4 uur. De wandelvakantie kan naar eigen inzicht worden ingekort of verlengd. Er is ook niets op tegen om in een bepaalde hut wat langer te verblijven.

Vakanties met korte wandelingen in Noorwegen
De route-informatie is in de eerste plaats bestemd voor wandelaars die niet al te grote afstanden in de Noorse bergen kunnen lopen maar wel in DNT hutten willen overnachten omdat ze lid zijn van de DNT of vanwege de speciale sfeer die in en om de hutten heerst en het ultieme vakantiegevoel dat dit oproept. Vanuit een hut kun je één of twee korte dagwandelingen maken en vervolgens per auto verder naar de volgende hut. Meestal gaan dagwandelingen heen en terug over hetzelfde pad. Dit lijkt saai maar is absoluut niet zo. De terugweg oogt vaak toch totaal anders vanwege bijvoorbeeld de zonnestand, de verschillen in de noord-zuid hellingen, het licht, de wind en je eigen (on)opmerkzaamheid. Een voordeel van heen en weer lopen is dat het tijdstip van terugkeren goed kan worden ingeschat. Want 3 uur heen is ook ongeveer weer 3 uur terug.

Uitzicht

Wandelrondreis Noorwegen
Met behulp van de verstrekte informatie is het vrij eenvoudig om dagwandelingen, eventueel in combinatie met een niet te moeilijke huttentrektocht voor de duur van de vakantie te plannen. De informatie is uniek. Nooit eerder zijn Noorse DNT hutten die in de buurt van de weg liggen zodanig gerangschikt dat men een wandelvakantie aan de hand hiervan kan uitstippelen. Zo'n vakantie is gevarieerder dan een huttentocht over bijvoorbeeld de Hardangervidda of de Dovrefjell, omdat je nu om de paar dagen in een totaal ander berggebied beland. Ook de hutten hebben per gebied hun specifieke sfeer. Je zult het zien.
De hutten zijn zo gekozen dat het aantal autokilometers tijdens de wandelrondreis binnen de perken blijft. Meestal liggen de hutten niet verder dan een halve dag rijden uit elkaar. Er is voldoende tijd om op één dag naar de auto terug te lopen, naar de volgende parkeerplaats te rijden, weer naar de volgende hut te wandelen en er voor het eten te arriveren.

De kunst van vakantie houden is een goed begin en een blijvend goed gevoel
Vakantie gaat niet alleen om de bestemming, maar het gaat vooral om de juiste stemming. Die is bepalend voor een mooie tocht. Zorg ook voor een optimale uitrusting. Niet te veel meenemen want dat loopt zwaar en drukt op de stemming. Regel je zaken, voorkom hobbels, neem de juiste kaarten mee en bereid je voor met goede informatie, zodat na de vakantie niet gezegd kan worden, dat en dat had beter moeten lopen.

Uitzicht

Noorwegen wandeltips

 • Op yr.no kan men de weersverwachting (værvarsel) voor circa 10 dagen volgen. Stem je vakantie hier op af. Pak direct je spullen en vertrek wanneer yr.no aanhoudend mooi weer voorspelt. Lekker weer is zoveel aangenamer.
 • Wil je niet 3 weken lang regen? Bespreek dan geen vakantiehuisjes ruim van te voren, maar ga op de bonnefooi als het weer goed is. DNT hutten hoef je niet van te voren te bespreken. Niets geeft een vrijer gevoel.
 • Loop licht, dus neem zo weinig mogelijk mee. Niet meer kleren -in laagjes- dan die je aanhebt bij koud of nat weer. Inclusief een goed regenjack natuurlijk. Draag geen zware klossen aan de voeten, maar loop op lichte bergschoenen. Leg voor het vertrek nieuwe zooltjes in oude bergschoenen. Een 40 liter rugzak is meer dan voldoende. De lichtste rugzakken wegen 1000-1200 gram.
 • Neem in plaats van een muts en sjaal een nekwarmer -ook wel headover of buff genoemd- mee. Deze kun je gebruiken als muts én sjaal, alleen als sjaal of alleen als muts en zelfs als bivakmuts. De warme en lichte Noorse DEVOLD headovers van merinowol zijn te koop bij De Wandelwinkel. Prijs 29,99.
 • Crocs zijn de lichtste huttenschoenen. Je kunt er indien nodig mee door het water waden. Geen huttenschoenen in de rugzak? In de hut kun je ook op sokken lopen wanneer volume en overgewicht dreigt.
 • Een telescoopstok kan behulpzaam zijn bij het afdalen indien slechte knieën. Ook handig bij het oversteken van een rivier.
 • Men loopt vaak op veel te zware wandelschoenen. Het nut daarvan wordt overschat. Een soepele A/B schoen loopt het lekkerst, ook in de bergen. Niemand zal op schoenen van 2 kg willen wandelen maar waarom dan wel 500 gram per schoen aan de voet als het ook goed kan met 200 gram minder. Van wandelen word je moe en met te zware schoenen doodmoe. Het is niet zozeer een zware bergtocht die je moe maakt, maar een zware bergschoen!

Devold headovers

 

De beste wandelboeken voor Noorwegen

Naast Bergtochten in Noorwegen en Til fots i Norge zijn de Rother Noorwegen wandelgidsen een zeer goede aanschaf ter voorbereiding op een wandelvakantie in Noorwegen. De gegevens van 'Til fots i Norge' zijn ook op internet te vinden, maar er gaat natuurlijk niets boven een mooi gedrukt boek.

Bergtochten in Noorwegen van Jolanda LinschotenBergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten, 280 blz, uitgever Dominicus, vierde druk 2013. Nu in een handig formaat en totaal vernieuwd. Met vermelding van de te gebruiken Turkart wandelkaarten, de recente 1:50.000 Norge-serien kaarten van Nordeca en de nieuwe topografische kaarten van Kartverket. Het beste tot nu toe verschenen wandelboek over Noorwegen. Met alle nuttige en noodzakelijke informatie over bergwandelkunst, bergwandelen op zijn Noors, de DNT en het Noorse huttensysteem, planning en voorbereiding, uitrusting, kaartmateriaal, met kinderen de bergen in, en nog veel meer. Uitgebreide beschrijvingen van zowel lange trektochten als wandelingen voor een dag. Lees dit boek! Ga niet zonder deze gids naar Noorwegen.
Prijs 24,99

 

Til fots i NorgeTil fots i Norge, Den Norske Turistforening, door Nils Bloch-Hoell.
Het f(j)elbegeerde DNT handboek met 38 bergwandelgebieden. In het Noors. Alle gemarkeerde en ongemarkeerde bergpaden beschreven van hut naar hut. Overzichtskaartjes per gebied met routes, hutten en looptijden. Aparte opsomming van alle DNT hutten, de hoogte van ieder hut en het aantal bedden. Bediend, zelfbediend, onbediend. Ook de privé onderkomens staan vermeld. De meest complete gids voor wandelparadijs Noorwegen. Goed voor jarenlang gebruik. Deze Noorse fjellklassieker 'Til fots i Norge' is nog beperkt leverbaar. Daarna uitsluitend digitaal.
Til fots i Norge, Fotturistens viktigste turkamerat. Uitgever Cappelen/DNT, 2005, 422 blz, ISBN 9788202244910.
Prijs 36,99

 

 

Dine hytter Del 2Dine hytter Del 1. Jotunheimen - Finnmark. DNT årbok 2011 for Den Norske Turistforening. Een gids met alle DNT hutten in Midden- en Noord Noorwegen: Jotunheimen, Fjordane en Breheimen, Tafjordfjella, Sunnmørsalpane en Romsdalsfjella, Fjordruta, Trollheimen, Dovrefjell, Rondane en Alvdal Vestfjell, Femundsmarka, Sylan, Nord-Trøndelag, Børgefjell, Saltfjellet, Narvikfjellene, Lofoten, Vesterålen en Hinnøya, Troms en Finnmark.
Bij iedere hut is de categorie vermeld: bediend, zelfbediend, onbediend; aantal slaapplaatsen, aantal overnachtingen in 2010 (dit aantal geeft aan of een hut veel of weinig - aantrekkelijk voor rustzoekers - wordt bezocht), hoogte in meters en GPS coördinaten.
Achterin een huttenindex, categorie, hoogte in meters en het aantal slaapplaatsen plus een lijst met alle hutten voor de huttenverzamelaars. Een uiterst handig boek voor iedere terugkerende Noorwegenwandelaar.
Dine hytter Del 1. Jotunheimen - Finnmark. Uitgever Den Norske Turistforening, 2011, 200 blz, ISBN 9788282790000.
Prijs 29,99

Dine hytter Del 1Dine hytter Del 2. Sør for Jotunheimen. DNT årbok 2012 for Den Norske Turistforening.
Een gids met alle DNT hutten ten zuiden van Jotunheimen per (berg)gebied ingedeeld. Bij ieder gebied is een kaartje afgebeeld met de ligging van de hutten. Bij iedere hut is vermeld: bediend, zelfbediend, onbediend, aantal slaapplaatsen, aantal overnachtingen in 2010 (dit aantal geeft aan of een hut veel of weinig - aantrekkelijk voor rustzoekers - wordt bezocht),
hoogte in meters en GPS coördinaten. Achterin een huttenindex, categorie, hoogte in meters en het aantal slaapplaatsen plus een lijst met alle hutten voor de huttenverzamelaars. Ook DNT hutten omgeving Oslo, zuidkust en oostgrens met Zweden. Vuurtorens van de DNT met accommodatie aan de zuid- en westkust. Een uiterst handig en 'must have' boek voor iedere terugkerende Noorwegenwandelaar.
Dine hytter Del 2. Sør for Jotunheimen. Uitgever Den Norske Turistforening, 2012, 218 blz, ISBN 9788282790031.
Prijs 29,99

Wandelroutebeschrijvingen Noorwegen

Complete dag tot dag wandelroutebeschrijvingen zijn te vinden op de site van de DNT door bijvoorbeeld in te tikken: Rute Fondsbu-Gjendebu, dus twee opeenvolgende hutten. Ook de afbeeldingen van hutten zijn hier te vinden. Door de naam van de hut te googelen krijg je alle informatie, inclusief het aantal slaapplaatsen. Naar een hut lopen met maar zes bedden kan dus extra gezellig worden wanneer je de ruimte met z'n tienen moet delen. Alle hutten en routebeschrijvingen staan ook beschreven in het boek Til fots I Norge. In de Noorwegen wandelgidsen van Rother, in totaal 4 stuks, staan per deel 50 dagwandelingen en een aantal huttentochten. De niet te overtreffen gids Bergtochten in Noorwegen van Jolanda Linschooten is de beste leidraad voor mooie dagwandelingen en langere routes van bijvoorbeeld een week. Ook vind je in deze gids alle nuttige informatie die ter voorbereiding en onderweg van pas komt.

Wandelen in NoorwegenHoe vind ik de routes in Noorwegen
De routes van hut naar hut zijn met een rode T gemarkeerd. De T staat voor Turistforening maar ook voor Trygghet, dat is het Noorse woord voor veiligheid. Veilig overdag wandelen en een veilig onderdak voor de avond en de nacht. De zogenaamde steenmannetjes geven ook markante oriëntatiepunten aan, bijna altijd in combinatie met de rode T. Op een kruising van paden staat meestal een houten handwijzer met plankjes waarop de naamsvermelding van hutten. Het gebruik van kaarten en een kompas is onontbeerlijk. Deze zijn altijd je beste metgezel. Veilig wandelen begint met een goede kaart en een kompas (en een leesbril voor het kaartlezen).

Barend Schulenklopper

Hoe vind ik de hutten op een Noorse kaart

De DNT hutten worden op alle Noorse kaarten met de volgende symbolen aangeduid.
Op sommige kaarten wordt het vierkantje als een huisje afgebeeld.

bediende hut = bediende hut

zelfbediende hut = zelfbediende hut

onbediende hut = onbediende hut

Noorse wandelroutes bekijken
Je kunt iedere route van hut naar hut bekijken op internet door bijvoorbeeld in te tikken
Rute Jøldalshytta-Trollheimshytta
Je komt dan op de DNT site uit waarop een Noorse beschrijving van Jøldalshytta naar Trollheimshytta met Engelse of Nederlandse vertaling en een kaartbeeld van de locatie.
Al deze routes staan ook in het boek Til fots I Norge, bij De Wandelwinkel in Deventer verkrijgbaar of te bestellen.

Alle Noorse DNT hutten op een rij

Met deze link kun je alle Noorse DNT hutten vinden: english.turistforeningen.no en met deze link alle DNT hutten die aan de weg liggen: ut.no

DNT hut

DNT hutten en privé onderkomens in de nabijheid van de weg

 • DNT hutten worden vermeld met DNT, de overige zijn privé.
 • 2,0 uur wil zeggen op 2 uur loopafstand van de parkeerplaats.
 • 0,0 uur betekent dat de hut langs de weg ligt of per boot bereikbaar is.

Vanwege het eten, de ligging of de traditionele atmosfeer zijn enkele hutten gemerkt met <Aanrader> maar eigenlijk zijn alle hutten aanraders.

Trollheimen, ten zuiden van Trondheim

 • Bårdsgarden DNT 0,0 uur Zelfbediend 22 bedden
 • Eiriksvollen DNT 0,0 uur Zelfbediend 20 bedden
 • Gjevilvasshytta DNT 0,0 uur Bediend 72 bedden
 • Innerdalshytta DNT 1,5 uur Zelfbediend 62 bedden <Aanrader>
 • Jøldalshytta DNT 1,5 uur Bediend 80 bedden
 • Kårvatn DNT 0,0 uur Zelfbediend 40 bedden
 • Renndølsetra 1,5 uur Bediend 26 bedden
 • Todalshytta DNT 0,0 uur Bediend 30 bedden
 • Vassenden DNT 2,0 uur Zelfbediend 20 bedden
 • Vollasetra DNT 1,5 uur Zelfbediend 10 bedden

Eikesdals- en Romsdalsfjellene, ten noordoosten van Åndalsnes

 • Brandstadbu DNT 0,5 uur Onbediend 8 bedden
 • Måsvassbu DNT 1,0 uur Zelfbediend 44 bedden
 • Reinsvassbu DNT 2,0 uur Zelfbediend 8 bedden

Meråker Sør, ten oosten van Trondheim

 • Ramsjøhytta DNT 1,0 uur Zelfbediend 24 bedden
 • Storerikvollen DNT 1,0 uur Bediend 76 bedden

Sylan, ten oosten van Trondheim

 • Kjølihytta DNT 1,0 uur Zelfbediend 10 bedden
 • Nedalshytta DNT 0,0 uur Bediend 94 bedden

Nordmøre, Fjordruta, ten oosten van Kristiansund en ten westen van Trondheim

 • Grytbakksetra DNT 2,0 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Hermannhytta DNT 1,5 uur Zelfbediend 8 bedden
 • Imarbu DNT 1,5 uur Zelfbediend 28 bedden
 • Jutulbu DNT 1,0 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Sollia DNT 2,0 uur Zelfbediend 14 bedden
 • Storfiskhytta DNT 1,5 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Storlisetra DNT 2,0 uur Zelfbediend 14 bedden
 • Trollstua DNT 1,5 uur Zelfbediend 14 bedden
 • Tverrlihytta DNT 2,0 uur Zelfbediend 12 bedden

Sunnmørsalpane, ten zuidoosten van Ålesund

 • Patchellhytta DNT 2,0 uur Zelfbediend 28 bedden <Aanrader>
 • Standalhytta DNT 0,0 uur Onbediend 10 bedden
 • Tyssenaustet DNT 2,5 uur Onbediend 6 bedden
 • Velleseterhytta DNT 1,0 uur Onbediend 10 bedden

Tafjordfjella, ten zuidoosten van Ålesund

 • Kaldhusseter DNT 0,0 uur Bediend 62 bedden
 • Reindalsseter DNT 2,0 uur Bediend 105 bedden

DNT hutFjordane, ten zuidwesten van Ålesund

 • Børabu DNT 2,0 uur Onbediend 6 bedden
 • Grytadalsbu DNT 1,0 uur Onbediend 5 bedden
 • Longevasshytta DNT 2,0 uur Zelfbediend 10 bedden
 • Massbu DNT 2,0 uur Onbediend 6 bedden
 • Nipebu DNT 2,0 uur Onbediend 10 bedden
 • Råkeneset DNT 0,5 uur Onbediend 10 bedden

Dovrefjell

 • Aursjøhytta DNT 0,0 uur Bediend 62 bedden
 • Dindalshytta DNT 1,5 uur Zelfbediend 11 bedden
 • Gammelsetra DNT Zelfbediend 32 bedden
 • Kongsvold 0,00 uur Bediend 70 bedden
 • Snøheim DNT 0,5 uur Bediend 80 bedden
 • Vangshaugen DNT 0,0 uur Bediend 80 bedden
 • Nørdstedalseter DNT 0,0 uur Bediend 44 bedden
 • Sota Sæter DNT 0,0 uur Bediend 78 bedden <Aanrader>
 • Sprongdalshytta DNT 2,0 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Vigdalstøl DNT 0,5 uur Zelfbediend 10 bedden
 • Fondsbu DNT 0,0 uur Bediend 100 bedden
 • Fuglesteg DNT 1,5 uur Onbediend 31 bedden
 • Gjendebu DNT 0,0 uur Bediend 120 bedden <Aanrader>
 • Gjendesheim DNT 0,0 uur Bediend 185 bedden
 • Ingjerdbu 2,0 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Leirvassbu 0,0 uur Bediend 190 bedden
 • Memurubu 0,0 uur Bediend 150 bedden
 • Slettningsbu DNT 1,5 uur Zelfbediend 14 bedden
 • Spiterstulen 0,0 uur Bediend 150 bedden
 • Vetti Gard Turiststasjon 0,0 uur Bediend 12 bedden
 • Bjørnhollia DNT 2,0 uur Bediend 90 bedden
 • Dørålseter 0,0 uur Bediend 100 bedden
 • Grimdalshytta DNT 0,0 uur Bediend 54 bedden
 • Rondvassbu DNT 0,0 uur Bediend 128 bedden
 • Oskampen DNT 2,0 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Breistølen Fjellstue 0,0 uur Bediend 38 bedden
 • Sulebu DNT 2,0 uur Zelfbediend 24 bedden
 • Finsehytta 1222 moh DNT 0,0 uur Bediend 150 bedden
 • Geiterygghytta DNT 0,0 uur Bediend 78 bedden
 • Iungsdalshytta DNT 1,0 uur Bediend 40 bedden
 • Kalvedalshytta DNT 3,0 uur Zelfbediend 16 bedden
 • Skavlabu DNT 2,0 uur Zelfbediend 22 bedden
 • Stordalen fjellstove 0,0 uur Bediend 92 bedden
 • Torvedalshytta DNT 2,0 uur Zelfbediend 24 bedden
 • Volahytta DNT 0,5 uur Zelfbediend 16 bedden
 • Høgabu DNT 2,0 uur Zelfbediend 26 bedden
 • Torfinnsheim DNT 1,5 uur Onbediend 28 bedden
 • Løkjelsvatnhytta DNT 1,5 uur Zelfbediend 34 bedden
 • Olalihytta DNT 2,00 uur Zelfbediend 67 bedden
 • Simlebu DNT 2,0 uur Zelfbediend 53 bedden
 • Dyranut fjellstova & turisthytta 0,0 uur Bediend 55 bedden
 • Fagerheim 0,0 uur Bediend 55 bedden
 • Halne fjellstova 0,0 uur Bediend 70 bedden
 • Haukeliseter DNT 0,0 uur Bediend 132 bedden <Aanrader>
 • Heinseter turisthytta boot + 1,5 uur Bediend 40 bedden
 • Krækkja DNT 1,0 uur Bediend 85 bedden
 • Middalsbu DNT 0,5 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Vivelid fjellstova 2,0 uur Bediend 60 bedden
 • Åan turisthytta 0,0 uur Bediend 20 bedden

DNT hut

Haukeliseter, Stabburet en Kuskeloftet
(respectievelijk het Voorraadhuis en Koetsierszolder).

 • Gråhøgbu DNT 1,5 uur Zelfbediend 8 bedden
 • Jammerdalsbu DNT 1,5 uur Zelfbediend 12 bedden
 • Krokbua DNT 1,0 uur Onbediend 2 bedden
 • Vetåbua DNT 0,0 uur Zelfbediend 16 bedden

Vuurtorens met accommodatie langs de westkust tussen Stavanger en Ålesund

 • Feistein fyr
 • Geitungen fyr
 • Utsira fyr
 • Ryvarden fyr
 • Hellisøy fyr
 • Utvaer fyr
 • Geita fyr
 • Kvanhovden fyr
 • Kråkeness fyr
 • Skongenes (Skogsnes) fyr
 • Ulvesund fyr
 • Runde fyr
 • Ulla fyr

Vuurtorens met accommodatie langs de zuidkust tussen Kristiansand en Stavanger

 • Grønningen fyr
 • Ryvingen fyr
 • Hatholmen fyr
 • Lindesnes fyr
 • Lista fyr

Vuurtorens Noorwegen met accommodatie: www.visitnorway.com

 

Bergwandelvakanties in Noorwegen

DNT hutIn de hieronder volgende suggesties voor berghuttenwandelvakanties in Noorwegen worden DNT hutten en prive onderkomens vermeld die in de nabijheid van de weg liggen en/of binnen 0-2 uur beloopbaar zijn. Per gebied gerangschikt en op een zodanige manier op een rij gezet dat het aantal te rijden kilometers van hut naar hut zo laag mogelijk blijft.
Natuurlijk is het mogelijk om zelf de volgorde te bepalen of datgeen uit de suggesties te halen wat aantrekkelijk lijkt. Maar aaneengeschakeld geeft het geheel toch het idee van een grote huttentocht, als je de verplaatsingen met de auto even buiten beschouwing laat.
In het kort wordt aangegeven hoe je met de auto bij een hut kunt komen, maar het belangrijkste blijft het wandelen zelf. Bij iedere hut zijn genoeg wandelmogelijkheden om er een dag te verblijven. Alle routes staan op Noorse wandelkaarten. Naar eigen inzicht dezelfde hut wat langer als uitvalsbasis gebruiken, of een genoemde hut overslaan, of een huttentocht maken, 'it's up to you'. Het is vakantie dus doe het. Strakke regels zijn voor na de vakantie.

Noorwegen kaarten: de Noorse wandelkaarten van Nordeca, Kartverket, Cappelen
De te gebruiken kaarten worden bij iedere dag vermeld. In de eerste plaats de Noorse Nordeca Turkart wandelkaarten, omdat deze de meeste toeristische informatie voor het fjellwandelen bevatten. Ze bestaan van bijna alle Noorse berggebieden. Daarnaast is de Nordeca Norge-serien 1:50.000 kaart een sterke aanrader.

Ga nooit zonder kaart en kompas de bergen in. Overweeg nog eerder een extra kaart en kompas wanneer je met meerdere mensen gaat. Een groepje kan door omstandigheden uiteenvallen. Of een paar mensen willen eerder vertrekken.

Gebruik voor het overzicht en voor in de auto de Cappelen Kart / Kümmerly+Frey kaarten, schaal 1:335.000. Hutten en wandelroutes staan ook op deze kaart. Je kunt er heel goed de totale tocht mee voorbereiden maar is niet geschikt als wandelkaart.

Nordeca Turkart wandelkaarten voor de meeste berggebieden. Schaal variërend van 1:25.000, 1:50.000 en 1:100.000. De 1:50.000 Turkart is het meest geschikt voor wandel- en huttentochten. Met opdruk van wandelpaden in kleur.

Nordeca Norge-serien 1:50.000 Op tyvek gedrukte dubbelzijdige scheurvrije en waterproof kaarten voor heel Noorwegen. Uiterst dun en licht materiaal. Kaarten hebben een overlap en sluiten daarom mooi op elkaar aan. Route opdruk met zwarte stippellijntjes.
Kartverket heeft een zelfde serie 1:50.000 kaarten, ook voor heel Noorwegen maar met een andere indeling. Soms kan een Statens karverk kaart gunstiger uitvallen qua gebiedsindeling en heb je misschien maar één kaart nodig in plaats van twee Nordeca kaarten.

Cappelen Damm Fjellkart wandelkaarten, niet te verwarren met de Cappelen autokaarten. Voor sommige gebieden een goede keuze. Deze kaarten zijn dubbelzijdig, meestal 1:50.000 en recto verso 1:100.000 en gemaakt van uiterst sterk,
niet scheurbaar materiaal en waterproof.

 • De kaarten uit de Turkart serie van Nordeca worden bij de betreffende routes genoemd. Per kaart € 24,99
 • Ook de 1:50.000 kaarten, de Norge-serien, worden bij iedere route afzonderlijk genoemd. Per kaart € 26,99
 • Cappelen Damm Fjellkart. Per kaart € 29,99


1. Een bergwandelvakantie in Trollheimen, Nordmøre, Tafjord, Breheimen en Jotunheimen


Wandelrondreis door de mooiste berggebieden van Midden-Noorwegen van ongeveer 14 dagen.

De volgorde vormt een wandelrondreis met dagtochten door een aantal Noorse berggebieden en met onderdak in DNT hutten als uitgangspunt. Het is vrij te gaan en te staan zoals je wilt en deze suggestie naar eigen inzicht te gebruiken.

Om de route te volgen en verder uit te werken en om in de auto te gebruiken: Cappelen/Kümmerly+Frey: Noorwegen kaart 2 en 3, schaal 1:335.000

De te gebruiken Noorse wandelkaarten worden in de tekst vermeld.

Turkart Trollheimen Turkart Tafjordfjella Turkart Breheimen Turkart Jotunheimen Vest Turkart Jotunheimen Ost

Dag 1
Bårdsgården / Trollheimen Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Trollheimen ligt op ongeveer een dagafstand rijden van Oslo. Via de E6 richting Trondheim. Bij Oppdal linksaf de Rv 70 ruim 20 km volgen tot afslag Steinbueng en Bårdsgården rechts van de weg. Bårdsgården is een traditonele boerderij, maar met frisse lucht. De hut is mooi oud van binnen en rustig gelegen aan doodlopende weg. Dagtocht naar Vassenden (Vassendsetra), eventueel hier overnachten. Terug: van Vassenden eerst naar het noordwesten in de richting van de Trollheimshytta lopen en na ongeveer 1,5 uur linksaf terug naar Bårdsgården.

Vassendsetra

Dag 2
Gjevilvasshytta / Trollheimen Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Met auto terug naar Rv70 en na 14 km richting Oppdal linksaf naar Gjevilvasshytta. Een prachtig oud gebouw dat ooit van elders naar deze locatie is verplaatst. Prettige en rustige plek voor een nacht. Een eindje westwaarts langs het meer lopen en je komt bij een paar zomerboerderijen.

Dag 3
Jøldalshytta / Trollheimen Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Met auto weer naar de Rv70 en via Oppdal naar het noorden over de E6. Bij Berkåk links aanhouden richting Orkanger. Na 21 km bij Grana bru links naar Jølhaugen. Daar parkeren en te voet naar de Jøldalshytta in 1,5 uur. De naar het westen gelegen berg Trolhetta is een mooie dagtocht, een klim van ongeveer 800 meter. Let op de klok en keer halverwege de beschikbare tijd terug. Doorlopen naar de Trollheimshytta is totaal 9 loopuren, inclusief pauzes een kleine 12 uur. Er lopen drie routes naar de Trollheimshytta. De zuidelijkste van de drie is de beste keuze om terug te lopen. Exclusief rustpauzes 6 uur. Alleen geschikt voor fitte fjellwandelaars.

Dag 4
Kårvatn / Trollheimen Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Naar de Rv 700 rijden, en circa 7 km naar het noorden, bij Resell links richting Rindal en Surnadalsøra en na 12 km de 670 verlaten en links aanhouden en de 671 volgen. Bij Todalen recht door tot Kårvatn. Deze hut is ook in gebruik als boerderij. Er is een oud deel en een nieuwere hut. Het slaapgedeelte van de oude hut is erg mooi. Ongeveer 8 km voor Kårvatn passeer je de bediende Todalshytta, een traditioneel houten huis in het groen verscholen. Stop en ga binnen kijken en kies tussen deze en de Kårvatn hut.
Dagtocht: ruim 2 km ten westen van Kårvatn is rechts van de weg een pad te vinden met een bordje Innerdalshytta. Dit pad loopt eerst 2 km westwaarts en buigt daarna af naar het zuiden en geleidelijk omhoog. Keer halverwege de beschikbare tijd terug.

Dag 5
Innerdalshytta / Trollheimen Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Terugrijden en bij splitsing van de 671 en 670 links tot Kvanne aan de Stangvikfjorden. Boot naar Rykkjem. Halverwege Sunndalsøra bij ålvundeid linksaf, landweg richting Renndølssetra, bediende privehut en Innerdalshytta, zelfbediend en DNT. Parkeren en anderhalf uur lopen. Hutten liggen op slechts 500 meter van elkaar. Aan u de keus. Innerdalshytta is een bijzonder karakteristiek oud houten gebouw. Enkele jaren geleden gerestaureerd met geld van de Olav Thons Stiftelse. Olav Thon (geb. 1923) is een zeer vermogende Noor die een leuk deel van zijn Noorse kronen in het bouwen en restaureren van DNT hutten heeft gestopt. Een buitengewone fjell- og vandringsmann, een man die van de bergen en wandelen houdt dus. Innerdalen is volgens de Noren een van de mooiste dalen. Vanuit dit dal lopen vier paden. Het pad door het groene Innerdalen is vaak wat drassig. Het pad naar het noorden richting Kårvatn gaat vrij steil omhoog, dus blijft over voor een dagwandeling het pad naar het zuiden, naar Fale en de route die naar Bårdsgarden ten noorden van het Langevatnet loopt.

Innerdalshytta

Dag 6
Måsvassbu / Nordmøre Nordeca Turkart 2728 Romsdalen 1:100.000 wandelkaart Noorwegen; Nordeca Norge-serien 10078 Sunndalsøra 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.
Terug naar Rv70 en dan zuidwaarts naar Sunndalsøra en via de Rv62 langs de Sunndalsfjorden, de Rv660 richting Åndalsnes. Voorbij Eresfjord aan de Eresfjorden bij Visthus linksaf door het Langedalen. Aan het eind van deze doodlopende weg parkeren en te voet in een uur naar Måsvassbu, een hut op ongeveer 600 meter hoogte. Vanuit de hut kun je in drie richtingen een dagwandeling maken.

Massvasbu

Dag 7 + 8
Kaldhusseter+Reindalsseter / Tafjordfjella Nordeca Turkart 2728 Romsdalen 1:100.000 wandelkaart Noorwegen; Nordeca Turkart 2533 Tafjordfjella 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Nordeca Norge-serien 10071 Tafjord 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Cappelens Kart CK 39 Reinheimen 1:100.000 og Tafjordfjella 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Terug per auto naar de Rv660 en linksaf naar Åndalsnes, de Rv63 en over de Trollstigen naar Valldal, gelegen aan het Tafjord. Daar linksaf en naar het oosten rijden voorbij Tafjord en tot het eind van de weg die stopt vlak voor Kaldhusseter. Hut ligt in het groen op 600 meter hoogte. Van hieruit zou je naar de Danskehytta kunnen lopen, daar overnachten en de volgende dag weer terug. Het is 3 uur heen en 3 uur terug. De naar het oosten liggende hut Reindalsseter is per auto te bereiken via het Zakariasvatnet. Voorbij de dam parkeren en dan nog ruim 2 km lopen. Reindalsseter ligt op een kruising van vijf paden, dus
wandelmogelijkheden genoeg voor een paar dagen in dit schitterende berggebied.

Dag 9 + 10
Sotasæter / Breheimen Nordeca Turkart 2411 Breheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Terugrijden en bij Linge per boot de Nordalsfjorden oversteken naar Eidsdal en via Geiranger naar de Rv15. Daar linksaf naar het oosten rijden tot Dønfoss bru, en rechtsaf het weggetje naar het westen volgen tot aan Sotasæter, een bediende DNT hut. Een van de meest oorspronkelijke hutten wat betreft Noorse atmosfeer en het eten is ook nog voortreffelijk. De rest van de dag in het zonnetje zitten bij de hut of een eindje wandelen naar het zuidoosten richting Illvatn. De volgende dag een wandeling naar de Fortundalsbreen, 4 km ten zuiden van Sotasæter met een klim van een kleine 1000 hoogtemeters. Tenzij voldoende ervaring, ga niet de gletsjer op zonder gids.

Sotasaeter

Dag 11, 12, 13 en 14
Jotunheimen Nordeca Turkart 2503 Jotunheimen Aust 1:50.000 wandelkaart Noorwegen, en Nordeca Turkart 2505 Jotunheimen Vest 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Nordeca Norge-serien 10056 Bygdin 1:50.000 en Nordeca Norge-serien 10054 Lom 1:50.000.
Naar Jotunheimen. Neem de Rv15 naar Lom. In Lom rechtsaf en de Rv55 nemen. Na 18 km links een kleine landweg in die naar Spiterstulen gaat. Hier parkeren en als er tijd over is loop dan een eindje richting Leirvassbu. De volgende dag, eventueel met een gids, de Galdhøppigen op. Dit is de hoogste berg van Noorwegen. In de zomerweekends zijn er files naar de top. Daarna met de auto terug naar Lom, de Rv15 oostwaarts en na circa 25 km de Rv51 rechtsaf. In Gjendesheim logeren en de volgende dag over de befaamde Besseggen graad naar Memurubu. Dit is 7 uur lopen, en alleen geschikt als de benen je zo lang kunnen dragen en je geen last van hoogtevrees hebt. Er vaart ook een boot naar Memurubu en Gjendebu.
Vanuit Gjendebu teruglopen naar Memurubu is 5 uur, niet echt moeilijk en een lonende route met mooie uitzichten over het Gjendemeer. Van Memurubu gaat er weer een boot naar Gjendesheim of Gjendebu.
Een andere mogelijkheid is de boot nemen vanuit Bygdisheim aan het Bygdinmeer naar de bediende DNT hut Fondsbu. Van daaruit is een spectaculaire dagtocht te maken door het pad naar Skogadalsbøen te nemen en halverwege de dag weer terug naar Fondsbu. Ga vroeg op pad want dit is een mooie tocht.
Is er nog tijd over en de conditie optimaal, maak dan een huttentocht van 3 dagen vanuit Fondsbu: Fondsbu, Olavsbu, Gjendebu, Fondsbu. Ongeveer 5-6 loopuren per dag. Olavsbu is een hut met zelfbediening.

Gjendebu

 

2. Een bergwandelvakantie in Rondane, Dovrefjell, Tafjord, Sunnmørsalpane, Fjordane en Stølsheimen

Wandelrondreis van ongeveer 3 weken door de Midwest van Noorwegen.

Een tocht met redelijk wat autokilometers en natuurlijk de nodige wandelkilometers langs meer dan 20 hutten en een enkele vuurtoren. Als de reis te lang is kan deze naar eigen inzicht ingekort worden. Het is helemaal vrij te gaan en te staan en te lopen zoals je wilt. Maar in de volgorde van de hutten zit wel een duidelijke lijn, namelijk een rondreis die loopt van Oslo naar Rondane en terug naar de stad Bergen via Dovrefjell, Tafjord, Sunnmørsalpane, Fjordane en Stølsheimen.

Tip: Heen met de boot naar Oslo en terug met de veerboot Bergen-Stavanger-Hirsthals. Er vaart op maandagavond (2013) een nachtboot van Frederikshavn naar Oslo. Eten en slapen op de boot en dinsdagavond in Rondane. Of woensdagavond vanwege een dagje Oslo. Neem de tijd.

Om de route te volgen en verder uit te werken en om in de auto te gebruiken: Cappelen/Kümmerly+Frey: Noorwegen kaart 2 en 3, schaal 1:335.000

De te gebruiken Noorse wandelkaarten worden in de tekst vermeld.

Turkart Rondande Nord Turkart Rondane Sor Turkart Snohetta Turkart Trollheimen Turkart Tafjordfjella

Turkart Sunnmors alpane Ost Turkart Bremanger Turkart Gloppen Turkart Stolsheimen Turkart Voss

Dag 1 en 2
Bjørnhollia / Rondane Nordeca Turkart 2521 Rondane Sør 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Cappelen Kart 46 Rondane Fjellkart 1:50.000 en 1:1:100.000 wandelkaart. De kaart is dubbelzijdig, het centrale deel van Rondane is 1:50.000.
Dag 1 wordt een dag in de auto. Houd er rekening mee dat er aan het eind van de middag nog 2 loopuren komen. Vanuit Oslo over de E6 tot 6 km voorbij Ringebu. Daar rechtsaf de Rv27 nemen richting Folldal. Blijven volgen tot Straumbu. Parkeren, rugzak pakken en naar Bjørnhollia lopen in 2 uur. De hut ligt op kruising van vier paden, dus mogelijkheden voor één of twee dagen wandelen. De meest lonende tocht is richting Dørålseter, de berg Høgronden op, 4,5 uur heen en 4,5 uur terug exclusief rustpauzes. Dit is de eerste wandeldag. Ga niet te ver en keer op tijd terug. Overnacht in Bjørnhollia. Volgende dag met de auto naar Dørålseter.
Indien in verband met de tijd Bjørnhollia niet haalbaar is rij dan door naar Dørålseter, drie kwartier voorbij Straumbu. Je hoeft niet te lopen, want Dørålseter ligt aan het eind van een doodlopende landweg.

Rondane

Dag 3
Dørålseter / Rondane Nordeca Turkart 2523 Rondane Nord 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Cappelen Kart 46 Rondane Fjellkart 1:50.000 en 1:1:100.000 wandelkaart. De kaart is dubbelzijdig, het centrale deel van Rondane is 1:50.000
Terugwandelen naar Straumbu aan de Rv27. Ongeveer 16 km naar het noorden rijden tot afslag Dørålseter links van de weg. Het 13 km lange weggetje volgen tot de hut en parkeren. Dørålseter is de bovenste van drie hutten en is niet van de DNT. Wandelen: een dagtocht naar Høgronden, maar nu van de andere kant. Tot de top is 4,5 uur en het is ook 4,5 uur terug. Keer op tijd weer om. Op de bergkam naar de top kan midden in de zomer nog sneeuw liggen.

Dag 4 + 5
Grimsdalshytta / Rondane Nordeca Turkart 2523 Rondane Nord 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Cappelen Kart 46 Rondane Fjellkart 1:50.000 / 1:1:100.000 wandelkaart Noorwegen. De kaart is dubbelzijdig, het centrale deel van Rondane heeft een schaal van 1:50.000.
Terugrijden. Bij de Rv27 linksaf en na 4 km opnieuw links naar de Grimsdalshytta over een 18 km lange kleine binnenweg. Er zijn vijf wandelroutes. Welke is de mooiste? Dat kan het tafelgesprek worden. Tot de mogelijkheden behoort een korte huttentocht van twee dagen, namelijk via de Haverdalssetra, een boerderij met bediende accommodatie, in 3 loopuren, daar overnachten en de volgende dag verder oostwaarts eerst langs het riviertje en vervolgens naar het noordwesten tot de Grimsdalshytta (DNT) in circa 6 loopuren.
Met de auto het weggetje verder westwaarts vervolgen. Na 28 km in Dovre. Rechts E6 naar Dombås en richting Oppdal. Vlak voorbij Hjerkinn links naar Snøheim, een vernieuwde bediende DNT hut.

Jonge Muskus os bij Grimsalshytta

Dag 6 + 7 + 8
Snøheim / Dovrefjell Nordeca Turkart 2223 Snøhetta 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Nordeca Norge-serien 10072 Lesja 1:50.000 wandelkaart.
Vanuit Snøheim (1474 m) naar de zelfbediende Reinheim hut (1340 m), daar lunchen en dezelfde dag weer terug. Vanuit Snøheim in 3 dagen rondom de Snøhetta is een andere optie. Looptijd eerste dag is 2 uur met een overnachting in Reinheim, de tweede dag 3 uur naar de Åmotsdalhytta (1304 m) en de derde dag in 6 loopuren weer naar Snøheim.

Snohetta

Dag 9 + 10 + 11
Dindalshytta / Dovrefjell Nordeca Turkart 2223 Snøhetta 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Nordeca Norge-serien 10079 Oppdal 1:50.000 wandelkaart.
Terug via Hjerkinn en E6 naar Oppdal. Daar links de Rv70. Ongeveer 35 km tot afslag links van de weg naar de zelfbediende Gammelsetra (gammel betekent oud) met 32 bedden. De Gammelsetra ligt in het Linndalen en is te bereiken via een kleine weg die van Gjøra naar het zuidwesten loopt en na circa 12 km komt er en wegafsluiting. Parkeren en 1 km te voet verder naar de Gammelsetra.
Van de Gammelsetra kun je naar de Dindalshytta lopen in 4 uur en de volgende dag weer terug. Eenvoudige route, hoofdzakelijk een weggetje zonder verkeer volgend. De Dindalshytta is een zelfbediende hut gelegen in het groen met slechts 11 bedden.
Langs de Rv70 tussen Oppdal en Sunndalsøra over een afstand van 69 km liggen nog 3 hutten. Maak een keus. Behalve de Gammelsetra en Dindalshytta, staan hier Vollasetra, Vangshaugen en Eiriksvollen. De Vangshaugen hut is bediend, de andere twee zelfbediend. Gammelsetra 32 bedden, Dindalshytta 11 bedden, Vollasetra 10 bedden, en Vangshaugen 64 bedden en Eiriksvollen heeft circa 20 bedden. De hutten liggen onder de boomgrens, de directe omgeving is omzoomd door groen. Vangshaugen ligt bovendien aan een meer en is misschien de beste keuze.

Aan het eind van het verblijf terug naar de Rv70 rijden. Vollasetra ligt een kwartiertje rijden verderop, net iets ten noorden van de Rv70. Bij Gjøra even de Rv70 op en dan meteen linksaf, een soort ventweggetje in aan de noordkant van het water. Na één of twee kilometer parkeren en links het pad vrij steil omhoog naar Vollasetra volgen. De hut staat op de volgende drie kaarten: Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Nordeca Turkart 2223 Snøhetta 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Nordeca Norge-serien 10079 Oppdal 1:50.000.

Vangshaugen is met de auto te bereiken. Ga op de Rv 70 bij Gjøra linksaf. Na 12 km kom je bij de bediende Vangshaugen hut aan het meertje Storvatnet. De hut is ooit gebouwd als jachthut van een Engelsman, maar ziet er wel heel karakterestiek Noors uit op een mooie locatie. Nu ben je er ook zonder geweer welkom.
Eiriksvollen (langs de Rv70) vlak voorbij Fale is een zelfbediend hutje met 11 slaapplaatsen op slechts 10 loopminuten van de weg gelegen. De hutten Vollasetra, Gammelsetra, Vangshaugen en Eiriksvollen staan op de wandelkaart: Nordeca Turkart 2611 Trollheimen 1:50.000 Noorwegen.

Dag 11 + 12
Aursjøhytta / Dovrefjell Nordeca Norge-serien 10078 Sunndalsøra 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Turkart 2497 Dovrefjell Vest Sunndalsfjella 1:100.000 wandelkaart Noorwegen. Op deze kaart staan alle overige eerder genoemde hutten gelegen op de Dovrefjell.
Naar Aursjøhytta. Bij Sunndalsøra de Rv70 verlaten en neem het weggetje dat naar het zuiden gaat. Van Sunndalsøra naar Aursjøhytta is ongeveer 36 km. De hut is bediend en er zijn douches. In de omgeving zijn voldoende dagtochten te maken.
Vertrek: Van de Aursjøhytta loopt het weggetje door langs het meer Eikedalsvatnet tot de Eresfjorden. Hier links de Rv660 volgen.

Aursjohytta

Dag 13
Måsvassbu / Eikesdals- og Romsdalsfjellene Nordeca Norge-serien 10079 Oppdal 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Turkart 2728 Romsdalen 1:100.000 wandelkaart Noorwegen. Op de Romsdalen kaart staat ook Tafjordfjella.
Voorbij Eresfjord bij Visthus linksaf door het Langedalen. Aan het eind van deze doodlopende weg parkeren en te voet in 1 uur naar Måsvassbu op 600 meter hoogte, zelfbediend en 44 bedden. Vanuit de hut kun je in drie richtingen een dagwandeling maken. Måsvassbu ligt ten noordoosten van Åndalsnes.

Massvasbu

Dag 14
Kaldhusseter / Tafjord Nordeca Turkart 2533 Tafjordfjella 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10071 Tafjord 1:50.000 wandelkaart.
Terug met auto naar de Rv660, linksaf en via Åndalsnes, de Rv63 en over de Trollstigen naar Valldal gelegen aan het Tafjord. Daar linksaf en naar het oosten rijden voorbij Tafjord en tot het eind van de weg die stopt vlak voor Kaldhusseter. Hut ligt in het groen op 600 meter hoogte. Goed eten met mooi uitzicht.

Dag 15
Patchellhytta / Sunnmørsalpane Nordeca Turkart 2690 Sunnmørsalpene øst 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10070 Hjørundfjorden 1:50.000 wandelkaart.
Met auto terug via Tafjord en langs de Norddalsforden. Met boot de fjord overvaren naar Stranda en de Rv60 naar het zuiden volgen tot aan Tryggestad. Daar rechtsaf de Rv655. Na ongeveer 19 km bij het gehucht Skylstad parkeren en in ongeveer 1,5 uur naar de Patchellhytta lopen. De mooi gelegen zelfbediende Patchellhytta ligt ten zuidoosten van Ålesund. Je kunt vanuit de Patchellhytta op 818 meter een lonende dagtocht maken naar de 1564 meter hoge berg Slogen. Let op de tijd.

Dag 16 + 17
Runde fyr Nordeca Norge-serien 10076 Ålesund 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Een dag met een autotocht langs de kust. Terug lopen naar Skylstad. Langs de Norangsfjorden, met de boot de fjord over en via Ørsta en de E39, de Rv653 en de Rv654 naar het eiland Runde, westzuidwest van Ålesund, naar de Runde fyr, een vuurtoren die nu dienst doet als DNT onderkomen.
Lees verder ut.no. Slecht vertaald, maar u zult het begrijpen. Het hoogste punt van het eiland is ruim 300 meter. Er lopen wandelpaden en er heerst rust met alleen het geluid van de wind en de zeevogels. Runde is een bijzonder vogeleiland. Papegaaiduikers, grote jagers en zeearenden. Blijf hier een paar dagen als het bevalt, maar er is nog een vuurtoren in zicht, een paar eilanden verder naar het zuidwesten.

Dag 18
Skongenes fyr Nordeca Norge-serien 10069 Stad 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.
Met de auto -alweer een dag met een bijzondere autotocht- naar het eiland Vågsøy via de boot van Larsness naar Åram of voorbij Larsness, vanaf Årvik met de boot de fjord oversteken. Volg de Rv61, Rv620, Rv618 en de Rv617 naar de vuurtoren Skongenes fyr op het noordoostelijke puntje van het 600 meter hoge eiland. Rust rondom en uiterst westelijk gelegen aan de rand van Noorwegen. Accommodatie vuurtoren: circa 20 slaapplaatsen, onbediend en in eigendom van de DNT. De laatste 2 kilometer naar de vuurtoren te voet afleggen.
Op de noordwestelijke punt van Vågsøy eiland staat nog een vuurtoren, Kråkenes fyr met accommodatie, luxer en duurder. Deze vuurtoren is niet van de DNT en is zo goed als helemaal per auto bereikbaar, dus vermoedelijk drukker bezocht. Verre uithoeken en vuurtorens spreken nu eenmaal tot de verbeelding.
Vuurtorens Noorwegen met accommodatie: www.visitnorway.com

Skongeness fyrr

Dag 19
Grytadalsbu / Fjordane Nordeca Turkart 2729 Bremanger 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10061 Florø 1:50.000 topografische wandelkaart.
Te laat vertrokken? Geen nood, er ligt een hutje op slechts 2 km van de Rv614 verderop naar het zuiden op ruim een halve dag rijden ten noordoosten van Florø. Grytadalsbu is piepklein, dus geen garantie op een bed. Anders maar een matras op de grond of op de zitbank slapen. Het is vakantie en geen dag is hetzelfde.

Dag 20
Nipebu / Fjordane Nordeca Norge-serien 10053 Askvoll 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Via de Rv614, de Rv5 naar Førde. Naar het westen via de Rv609 en rond de Sunnfjord rijden tot Liset en dan naar Vagstad. Parkeren en ongeveer 2,5 uurlopen naar Nipebu. Zelfbediend en 10 slaapplaatsen. Bij Nipebu lopen 4 paden, elk pad geschikt voor een enerverende dagtocht.

Nipebu

Dag 21
Longevasshyyta / Fjordane Nordeca Turkart 2730 Gloppen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Turkart 2481 Indre Sunnfjord 1:100.000 wandelkaart Noorwegen.
In plaats van Nipebu kun je vanuit Førde ook verder oostwaarts rijden, de Rv5 (E39) tot ruim halverwege langs het meer Jølstravatnet. Bij Årdal klein weggetje naar links nemen, aan het eind van dit weggetje parkeren en in 2 uur (5 km) naar de Longevasshytta lopen, daar wat uitrusten in het zonnetje, eten en overnachten. Via Førde weer terug en de E39 naar het zuiden. Bij Sognefjorden aangekomen rechts aanhouden, de E39 volgen tot Lavik en de ferry naar Ytre Oppedal nemen. Een kilometer of 6 voor de splitsing met de Rv569 rechtsaf. Dit weggetje zo ver mogelijk inrijden, parkeren en op naar de Kalvedalshytta.

Dag 22
Zonnende vrouwenKalvedalshytta / Stølsheimen Nordeca Norge-serien 10046 Modalen 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Turkart 2491 Stølsheimen 1:100.000 wandelkaart Noorwegen.
Een zelfbdiende hut met 18 bedden, in een bijna sprookjesachtige setting temidden van een lieflijke groene omgeving. Wel eerst 3 uur (6 km) lopen vanaf de auto. Misschien is het mogelijk het weggetje wat verder in te rijden, de loopafstand wordt dan korter. Het is geen moeilijke route en zeer geschikt om met kinderen te doen.
Als de tijd gaat dringen om de Kalvedalshytta te halen ga dan naar Stordalen fjellstove. Deze hut ligt langs de weg, is bediend en er zijn 92 slaapplaatsen. De afslag naar Stordalen is aan de linkerkant van de weg -de E39- net voorbij de derde tunnel op ongeveer 25 km na het verlaten van de ferry Lavik-Indre Oppedal.
Een andere mogelijkheid is Skavlabu, direct na de vierde tunnel, de Masfjordtunnelen, linksaf een weggetje pakweg 10-12 km volgen tot aanduiding Skavlabu vlakbij het Svartavatnet meer, daar parkeren en 1-2 uur te voet verder naar de Skavlabuhytta. Dit is een zelfbediende hut met ongeveer 22 slaapplaatsen.

Dag 23
Torvedalshytta en Volahytta / Stølsheimen Nordeca Turkart 2202 Voss 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Er zijn nog 2 hutten in Stølsheimen die binnen 2 uur lopen vanaf de weg bereikbaar zijn: de zelfbediende Volahytta en Torvedalshytta. Op de E39 bij de T-splitsing Bergen rechts en Dale en Voss links, de Rv569 nemen richting Dale. Na 19 km linksaf slaan, klein weggetje in. Na 27 km komt er een splitsing bij het gehucht Nesheim. Links is de weg naar Torvedalshytta en rechts gaat naar de Volahytta. Om bij de Volahytta -18 slaapplaatsen en ongeveer 500 overnachtingen per jaar- te komen na 8 km links. Dit binnenweggetje uitrijden tot aan het eind en bij de Stora Volavatnet stuwdam parkeren en te voet circa 2 km verder tot de Volahytta.
De Torvedalshytta -24 slaapplaatsen en circa 500 overnachtingen per jaar- ligt iets noordelijker. Bij Nesheim links aanhouden. 1 km voorbij Gullbra parkeren en dan 3 km te voet naar de Torvedalshytta.

Volahytta

Nu volgt de laatste hut van deze tocht. Direct naar Bergen rijden is ook een optie. Vanaf de parkeerplaats is het in een kleine twee uur te doen.

Dag 24
Høgabu/ Bergsdalen Nordeca Turkart 2253 Kvamskogen og Bergsdalen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
De bergwandelvakantie zit er bijna op. Nog slechts één hut. Ga via de Rv569 eerst naar Dale. Neem dan het kronkelweggetje naar het oosten. Na enkele kilometers staat er rechts van de weg een aanduidingdbordje Høgabu. Parkeren en 2 uur lopen naar de hut. Ga niet op vrijdag of zaterdag. Het kan er dan druk zijn met net iets teveel weekendwandelaars en andere dagjesmensen uit Bergen. Høgabu, zelfbediend, 26 bedden en ongeveer 800 overnachtingen per jaar, ligt in de achtertuin van de stad Bergen.

Hogabu


3. Een bergwandelvakantie in Jotunheimen, Skarvheimen, Hardangervidda, Setesdalsheiene en vuurtorens aan het eind

Vier aansluitende bergwandelgebieden die in elkaar doorlopen. Van Jotunheimen's hoge pieken als meest noordelijk berggebied naar de met grote zwerfkeien bezaaide hoogvlakten en lieflijke dalen van Setesdalsheiene in het zuiden.

Compacte wandelrondreis langs DNT berghutten van ongeveer 14 dagen. Weinig autokilometers.

Tip: Vaar naar Noorwegen met de boot van Frederikshavn naar Oslo en neem terug de ferryboot van Kristiansand naar Hirsthals. De volgorde van de hutten is zodanig gerangschikt dat deze samen een lijn vormen met een rondreis als uitgangspunt. Wellicht kan er hier en daar een hut worden overgeslagen. Het is natuurlijk helemaal vrij te gaan en te staan en te lopen zoals je wilt. Maar een geslaagde vakantie is een hele kunst. Een uitgewerkt plan als leidraad aanhouden helpt je een goed eind op weg.

Geraadpleegde kaarten: om de route te volgen en verder uit te stippelen en om in de auto te gebruiken: Cappelen/Kümmerly+Frey: Noorwegen kaart 1 en 2, schaal 1:335.000

De te gebruiken Noorse wandelkaarten worden in de tekst vermeld.

Turkart Jotunheimen Vest Turkart Vang i Valdres Turkart Skarvheimen Aurlands Turkart Reineskarvet Turkart Finse

Turkart Hardvidda Odda Harteigen Turkart Haukelifjell Turkart Hovden Nord Turkart Setesdalsheiane Turkart Setesdal Vesthei Sor

Dag 1
Fondsbu / Jotunheimen Wandelkaarten Jotunheimen: Nordeca turkart 2505 Jotunheimen Vest 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Norge-serien 10056 Bygdin 1:50.000, wandelkaart zuidelijk Jotunheimen. Derde mogelijkheid is Cappelen Kart CK 45 Fjellkart Jotunheimen 1:50.000 wandelkaart. Achterkant Cappelen CK 45 kaart Jotunheimen 1:100.000.
Het noordelijkste berggebied van deze tocht is Jotunheimen. Jotunheimen ligt ongeveer op een dag rijden van Oslo. Rij via Hønefoss, Gol en Hemsedal tot de kruising met de E16. Daar rechtsaf en na zo'n 30 km linksaf. Na enkele kilometers bij splitsing rechts aanhouden totdat de weg ophoudt. Hier ligt de bediende DNT hut Fondsbu aan het Bygdin meer. Even bijkomen van de reis, aan de stilte wennen, eten en overnachten. De volgende dag een wandeling richting Olavsbu en weer terug naar Fondsbu. Of een dagtocht over het pad richting Skogadalsbøen. Het mooiste deel komt pas na een paar uur wandelen. Ga op tijd weer terug.

Dag 2
Slettningsbu / Jotunheimen Wandelkaarten Jotunheimen: Nordeca Turkart 2579 Vang I Valdres 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Turkart 2531 Årdal 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Norge-serien 10056 Bygdin 1:50.000 topografische wandelkaart.
Om het zuidelijke deel van het meer Tyin rijden en bij Tyinstølen parkeren en dan verder te voet naar de Slettningsbu hut. Deze zelfbediende DNT hut op ruim 1300 meter en met 14 bedden ligt op 2 uur lopen westelijk van Tyinstølen. Slettningsbu ligt in het zuidelijke deel van Jotunheimen, iets westelijk van het Tyinmeer.

Slettningsbu interieur

Dag 3
Sulebu / Filefjell Hemsedal Nord Nordeca Turkart 2579 Vang I Valdres 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Terug naar de auto. Deze hoeft vandaag maar voor ongeveer 10 km gebruikt te worden. Naar Sulebu nu, zelfbediende hut met 24 slaapplaatsen. Rij van Tyinstølen enkele kilometers naar het zuiden, bij splitsing rechts aanhouden en bij volgende splitsing iets verder, rechtsaf. Na zo'n 4 km bij Nystuen parkeren en nog 2 uur te voet naar de Sulebu hut. Wandel nog wat in de omgeving van de hut, eet en slaap en de volgende dag terug naar parkeerplaats en met de auto weer verder, ongeveer 2 uur rijden naar de Geiterygghytta.

Dag 4
Geiterygghytta / Skarvheimen Nordeca Turkart 2661 Skarvheimen-Aurlandsdalen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Turkart 2661 Skarvheimen-Geiterygghytta 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Vervolg de E16 naar het westen tot Aurland. Daar linksaf de Rv50 door het Aurlandsdalen naar het zuidoosten volgen. Na circa 38 km rechts bij een kleine landweg kom je bij de Geiterygghytta, een bediende DNT hut op 1229 meter en met 78 bedden. Vanuit de hut lopen paden in drie richtingen, geschikt om een extra dagje te wandelen rondom de Geitenrughut in Skarvheimen.
Lees het verhaal over Olav Thon, de weldoener van de DNT, over zijn negentigste verjaardag en zijn favoriete hut, de Geiterygghytta. Wandel iedere dag een uur, wandel in het weekend, wandel in de vakantie en blijf fit tot op hoge leeftijd.

Olav Thon

Olav Thon (1923) erelid DNT en fjell- og vandringsmann

Geiterygghytta

Dag 5
Iungsdalshytta / Skarvheimen Nordeca Turkart 2661 Skarvheimen-Aurlandsdalen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen en Nordeca Turkart 2385 Reineskarvet 1:50.000 wandelkaart Noorwegen; Nordeca Norge-serien 10048 Hemsedal 1:50.000 topografische wandelkaart. Op de Cappelens Kart CK 44 Fjellkart Skarvheimen wandelkaart 1:100.000 staat de Geiterygghytta, de Iungsdalshytta en de Krækkjahytta.
Naar de Iungsdalshytta. De Rv50 vervolgen. Voorbij Hol links aanhouden richting Gol. Een paar kilometer na Sundre linksaf, klein weggetje naar het noordwesten. Bij Tovike, vlak voor het einde van dit weggetje, parkeren en 2 km ofwel een uurtje lopen tot de Iungsdalshytta. Dit is een bediende hut, dus weer een warme douche, lekker eten en een stevig ontbijt en een
goed gevuld lunchpakket meenemen voor een mooie dagwandeling. Je kunt vanuit de hut in drie richtingen aan de wandel.
Terugweg: Vanaf de Iungsdalshytta terugrijden naar de E7, rechtsaf naar Hol en Geilo en vervolgens ruim 40 km westwaarts tot ongeveer een kilometer voorbij Halne Fjellstova en daar parkeren bij het aanduidingsbordje rechts dat wijst naar Krækkjahytta.

Dag 6
Krækkjahytta / Hardangervidda Nordeca Turkart 2703 Skarverennet 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Turkart 2241 Finse 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
Van de parkeerplaats naar Kraekkjahytta is ongeveer 1,5-2 uur te voet.
Je kunt hier ook een betrekkelijk eenvoudige huttentocht maken. Loop weer terug naar Halne, neem het bootje door de Halnefjorden naar Sleipa. Check de vertrektijden. Loop van Sleipa naar Heinseter in 2 uur, volgende dag van Heinseter naar Rauhellern in 4 tot 5 uur, de dag erop van Rauhellern naar Stigstuv in 4 tot 5 uur en de 4e dag van Stigstuv terug naar Halne, ook weer 4 tot 5 uur.
Wandelkaart voor huttentocht: Nordeca Turkart 2727 Rauhelleren 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Kartverket Norge 1:50.000 Hardangervidda 041 topografische wandelkaart Noorwegen. Op deze kaart staat ook de Krækkjahytta.

Kraekkjahytta

Dag 7
Vivelid fjellstova / Hardangervidda Benodigde kaarten:

 • Nordeca Turkart 2659 Hardangervidda Vest - Odda, Litlos, Hårteigen og Kinsarvik 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Deze kaart is geschikt om tot Torehytten (Hårteigen) te lopen.
 • Om de Hardangervidda noord-zuid over te steken: Nordeca Turkart 2659 Hardangervidda Vest - Odda, Litlos, Hårteigen og Kinsarvik 1:50.000 wandelkaart Noorwegen + Nordeca Turkart 2203 Haukelifjell 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.
 • Je kunt ook kiezen voor Nordeca Norge-serien 10039 Hardangerjøkulen, 10031 Nordmannslågen en 10024 Haukeli, alle drie kaarten 1:50.000 voor het westelijke deel van de Hardangervidda.
 • West Hardangervidda op één kaart: Nordeca Turkart 2558 Hardangervidda Vest 1:100.000 wandelkaart Noorwegen.
 • Hardangervidda op één kaart: Cappelens Kart CK 47 Fjellkart Hardangervidda 1:100.000. Wandelkaart voor de gehele Hardangervidda. Ook Krækkjahytta staat op deze kaart. Voor- en achterzijde op waterproof tyvek materiaal gedrukt.

Vivelid fjellstova ligt in het groen. Rij van Halne verder naar het westen over de E7. Bij Sæbø/Øvre Eidfjord linksaf een weggetje door het Hjølmodalen volgen en doorrijden tot je niet meer verder kunt. Parkeren en te voet naar Viveli, een route van ongeveer 2 uur lopen. Vivelid fjellstova (geen DNT) ligt op 950 meter hoogte en heeft 60 slaapplaatsen. Zin in een flinke huttentocht? Steek dan de Hardangervidda over naar Haukeliseter aan de zuidkant in 6 dagen. Van Viveli naar Hedlo, Hadlaskard, Torehytten, Litlos, Hellevassbu, Haukeliseter. Je komt dan langs het hoogtepunt van de Vidda, namelijk de berg Hårteigen. Deze tocht is redelijk zwaar, vooral de laatste dag van Hellevassbu naar Haukeliseter. Een dag van 7 wandeluren exclusief rustpauzes. Is deze tocht te lang, loop dan tot aan Hadlaskard of Torehytten (Hårteigen) en dan weer terug naar Vivelid fjellstova.

Vivelid fjellstova

Dag 8
Haukeliseter / Hardangervidda
Benodigde kaart: 1) Nordeca Turkart 2203 Haukelifjell, schaal 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of 2) Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli, 1:50.000 topografische wandelkaart.
Langs de Sørfjorden de E13 naar het zuiden volgen via Odda. Voorbij Skare rechtsaf de E134 naar Røldal. Na ongeveer een half uur: Haukeliseter.
DNT hut slaapkamerDeze bediende hut staat rechts van de weg aan een meer. Vrij groot complex bestaande uit meerdere houten gebouwen waar overdag ook wel wat dagjesmensen komen, maar 's avonds is het er aangenaam rustig. De bediening is zeer goed, het eten met vrij uitzicht eveneens. Ze hebben lekkere biologische taartjes bij de koffie en je kunt zelf wafels maken.
De accommodatie bestaat uit vrij eenvoudige slaapzaaltjes in de 200 jaar oude, prachtige gebouwen Stabburet en Kuskeloftet tot en met knusse moderne kamertjes met eigen badkamer waarin douche en wc, inclusief vloerverwarming. Vraag naar kamer 303 of één van de kamers ernaast. 'Med fine utsikten' over het meer. Aan de overzijde van de weg kijk je over de Hardangervidda. Je kunt een dagtocht maken langs de zuidrand van het meer. Prijs per nacht voor 2 personen inclusief diner en ontbijt en kamer 303 ongeveer euro 150.
Als het bevalt blijf gerust nog een dag. Het is hier niet duurder dan wat het waard is.

Dag 9
Hovden of Berdalsbu/ Setesdal

Met de auto verder naar het oosten rijden tot aan de splitsing met de Rv9 en dan naar het zuiden. In Hovden zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden maar niet van de DNT. Om een dagtocht te maken: vanuit Hovden met de auto in westelijke richting rijden naar Breive, parkeren, en te voet het pad volgen naar Væringsstøl. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug door groen gebied.
Benodigde kaart: 1) Nordeca Turkart 2684 Hovden Nord, schaal 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of 2) Nordeca Norge-serien 10024 Haukeli, 1:50.000.
Je kunt ook een voettocht maken naar Tjørnbrotbu en daar overnachten, een zelfbediende hut van de DNT oostelijk van Hovden op 1300 meter met 22 bedden. Looptijd ongeveer 5 uur. Volgende dag weer terug wandelen naar Hovden.
In plaats van Hovden kun je ook kiezen voor Berdalsbu, zelfbediend met 18 bedden op 1000 meter, zo'n 15 km verder naar het zuiden. Vanaf het eind van het weggetje is het nog 2 uur lopen.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2685 Hovden Sør, schaal 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10017 Bykle, 1:50.000.

Dag 10
Door het Setesdal naar de Øyuvsbu hut
Circa 10 km voorbij Valle rechtsaf. In Valle zijn winkels om wat eten voor de komende dagen in te kopen. Na ongeveer 20 km in de richting van Ådneram gereden te hebben staat rechts een aanduiding met Svartenuthytta en links een bordje met Øyuvsbu. De Øyuvsbu hut ligt ligt 1 km van de weg. Bij goed weer kun je in een dag rondom het meer Øyuvsvatnet lopen,
een route van ongeveer 9 km.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2653 Setesdalsheiane, 1:50.000 of Nordeca Turkart 2797 Setesdal Vesthei Sør, schaal 1:50.000 of Norge-serien 10009 Lysebotn, 1:50.000 topografische wandelkaart.

Oyyvsbu

Dag 11
Boot Kristiansand - Hirsthals (DK)

NB

 • Deze wandelvakantie in Noorwegen is langer te maken door een extra huttentocht bij dag 6 en/of dag 7 in te lassen. Een verblijf van meerdere dagen in één hut verlengt de vakantie eveneens.
 • In plaats van met de Kristiansand ferryboot naar Hirsthals te varen en wanneer een extra 250 km geen bezwaar is, rij dan door naar Stavanger en neem daar de nachtboot Stavanger-Hirsthals. Stavanger is een mooie stad met authentieke houten architectuur. Kijk rond in de oude stad, Vuurtorengamle Stavanger. Wellicht blijft de hele reis dan nog langer op je netvlies gebrand. De autotocht is zeer de moeite waard, maar wat het nog interessanter maakt zijn de vuurtorens waarin je onderweg naar Stavanger kunt logeren. Dit is echt een ware belevenis. Van oost naar west kom je langs Grønningen fyr, Ryvingen fyr, Hatholmen fyr, Lindesnes fyr en Lista fyr.Grønningen fyr ligt op een van de buitenste rotseilandjes zo'n 6 kilometer voor de kust van Kristiansand. Ten zuiden van voor het idyllische stadje Mandal liggen de twee vuurtorens Ryvingen fyr en iets dichter bij de kust op een nog kleiner eilandje Hatholmen fyr met 20 slaapplaatsen. Eigen beddengoed/slaapzak meenemen. Ook drinkwater zelf meenemen. Keukengerei aanwezig. Douchegelegenheid en buitentoilet. De vuurtoren en de bijbehorende huisjes liggen als een Noorse zeemeermin over de rotsen gedrapeerd. Sierlijk en verleidelijk. Dan komt Lindesnes fyr, ten zuiden van Lyngdal. Lindesnes Fyr is de oudste vuurtoren van Noorwegen (1656) en staat op het zuidelijkste puntje van het Noorse vasteland en op 2518 km van de Noordkaap. Lindesnes fyr is bereikbaar met de auto. Overnachten in een vuurtoren is een compleet andere ervaring dan slapen in een tentje, een berghut of een hotel. Van de voormalige vuurtorenwachterswoning van Lyndesnes fyr is een appartement gemaakt dat plaats biedt aan 6 personen. Een kamer met tweepersoonsbed, een kamer op de 1e etage met 4 bedden, kinderkamer, badkamer met douche en wc, woonkamer en keuken. Het appartement heeft het beste uitzicht van de omgeving: naar het zuiden over de zee. De laatste vuurtoren Lista fyr staat aan de Listrafjorden ten westen van Farsund. Met de auto bereikbaar via Lyngdal en Farsund.

 

4. Fjordwandelingen in Noorwegen

Langs 8 berghutten van de DNT en 10 vuurtorens en kusthuisjes tussen Stavanger en Ålesund.

Noorwegen heeft 92.000 kilometer kustlijn. Dat is ruim tweemaal rond de aarde. Niet alleen de bergen maar ook de zee zit in de ziel van de Noren, kun je rustig stellen.

Dit is de meest westelijke wandelreisvakantie van Noorwegen. In geen enkele gids of wandelboek te vinden. Met overnachtingen in berghutten, vuurtorens (fyr) en kleine kusthuisjes. Een aantal vuurtorens wordt beheerd door de DNT. Veel veerbootjes en veel water. Maar ook fjorden, bergen en kans op een bui. Maar zoals ze in Noorwegen zeggen, er bestaat geen slecht weer, wel slechte kleding.
Neem de nachtboot van Hirsthals naar Stavanger. Slow-travel en uitgerust aankomen, want de kunst van vakantie houden is een rustig begin.

Naar Noorwegen via Stavanger
Reis met de Fjordline nachtboot van Hirsthals naar Stavanger. Deze vaart dagelijks op Stavanger en 3 x per week via Stavanger op Bergen. Neem op de heenweg een folder mee zodat je de vertrektijden voor de terugreis kunt bestuderen.
Vertrek Hirsthals 21.00 uur en aankomst Stavanger (Risavika) om 7.00 of 9.00 uur.
De eerste dag in Stavanger blijven is een goede optie. Het Sola Strand Hotel net iets ten noorden van het vliegveld en ten zuiden van de aankomsthaven ligt ongeveer 20 minuten van het centrum van Stavanger. Ouderwets hotel aan zee, vriendelijke bediening, uitstekend eten en o.a. de lekkerste visjes bij het ontbijt. Kamers met uitzicht over zee. DNT korting!

Voordat je vertrekt, een bezoek aan de oude stad is de moeite waard. Geniet van de mooie houten huizen. Bij een ondergrondse voetgangerstunnel in de buurt van het station en busstation is de winkel van de STF, de Stavanger Turist Forening, een onderafdeling van de DNT die de berghutten beheert. Er bevinden zich ook 2 hutten en een vuurtoren met accommodatie vlak bij Stavanger. Waarschijnlijk zijn dit de aardigste overnachtingsmogelijkheden in de omgeving, maar ga niet in het weekend, want druk. Gramstad en Nodhagen liggen vlak buiten Stavanger, iets naar het oosten. Feistein fyr ligt ten zuidwesten van Stavanger ongeveer 5 km vanaf de kust.
Informeer bij de STF (Stavanger Turist Forening) in Stavanger over de beschikbaarheid.

Benodigde kaarten: Nordeca Turkart 2762 Stavanger og Nord-Jæren 1:25.000 wandelkaart Noorwegen, een gedetailleerde kaart met de aankomsthaven, Stavanger en omgeving en de Gramstad hut.
Nordeca Norge-serien 10008 Stavanger 1:50.000 topografische kaart waarop ook Nodhagen
.

Op de volgende websites vind je informatie over Noorse vuurtorens en overnachten in vuurtorens:

Vuurtorens met accommodatie langs de westkust tussen Stavanger en Ålesund
Van zuid naar noord

 • Feistein fyr
 • Geitungen fyr
 • Utsira fyr
 • Ryvarden fyr
 • Hellisøy fyr
 • Utvaer fyr
 • Geita fyr
 • Kvanhovden fyr
 • Kråkeness fyr
 • Skongenes (Skogsnes) fyr
 • Ulvesund fyr
 • Runde fyr
 • Ulla fyr

De Noorse vuurtorens met accommodatie liggen op locaties waar 5-sterrenhotels meestal niet aan kunnen tippen. Zo'n Noorderlicht is zeer exclusief en ook nog betaalbaar en behalve dat, je kunt hier gratis en voor niks de zon in de zee zien zakken.

Geraadpleegde kaarten: om de route te volgen en verder uit te stippelen en om in de auto te gebruiken: Cappelen/Kümmerly+Frey: Noorwegen kaart 1 en 2, schaal 1:335.000

De te gebruiken Noorse wandelkaarten worden in de tekst vermeld.

Nordeca Norge-serien Bomlo Nordeca Norge-serien Fedje Nordeca Norge-serien Askvoll Nordeca Norge-serien Floro Nordeca Norge-serien Stad

Dag 1
Geitungen fyr op het eiland Karmøya ten noordwesten van Stavanger. Met de boot van Stavanger naar Skudeneshavn. Geitungen fyr heeft accommodatie voor 35 personen. Onbediend. De nabijgelegen Vikeholmen fyr in Skudeneshavn verhuurt het vuurtorenhuisje alleen per week. Groepen tot 12 personen kunnen hier overnachten. In juni, juli en augustus te huur voor circa € 600 per week.
Benodigde kaarten: Nordeca Norge-serien 10015 Haugesund 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Dag 2
Vanuit Haugesund met de boot naar het eiland Utsira. Auto kan niet mee. Utsira fyr heeft geen vuurtorenaccommodatie maar vlakbij de haven aan de noordkust van het eilandje ligt Nordvikgården, een onbediende hut met 36 bedden. Je hoeft niet ver te lopen.
Benodigde kaarten: Nordeca Norge-serien 10015 Haugesund 1:50.000 wandelkaart Noorwegen. Op deze kaart staat Geitungen fyr en Utsira fyr.

Dag 3
Ryvarden fyr, zo'n 16 km ten noorden van Haugesund, met 5 kamers. Er is een café waar lichte maaltijden geserveerd worden. Het huis is in 2007 gerenoveerd. Zie ook: www.ryvarden.no. Je gaat hier terug in de tijd. Het geheel ademt een sfeer van lang vervlogen tijden. Alle weerstypen wisselen elkaar af. Of je hoort een gierende wind en regen tegen het raam tikken of je ziet een strakblauwe lucht met een volledig rimpelloze oceaan. In ieder geval vind je hier het juiste medicijn voor lichaam en geest.
Benodigde kaarten: Nordeca Norge-serien 10022 Bømlo 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Ryvarden fyr

Dag 4
De Longåsdalshytta ligt ten noordoosten van Haugesund. Onbediend met 20 slaapplaatsen. Hut kan op slot zijn. Een uur lopen vanaf parkeerplaats. Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10023 Etne, topografische kaart 1:50.000.
De Løkjelsvatnhytta is een betere optie, een zelfbediende hut met 34 bedden op circa 1,5 uur loopafstand van de weg. Je kunt ook nog kiezen voor de Olalihytta, zelfbediend met 67 bedden of de Simlebu hut, zelfbediend met 53 bedden. Beide hutten liggen op 2 uur loopafstand van de weg.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2669 Indre Etnefjell 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.

Dag 5
Utne hotel, aan de Rv550 ten westen van Kinsarvik. Bij Odda de linkeroever van de Sørfjorden nemen. Het hotel ligt tegenover de bootverbinding naar Kvanndal. Utne hotel -anno 1722- is een van de oudste authentieke houten hotels in Noorwegen. Je kunt er prima eten en slapen mits een paar centen geen bezwaar. Neem in ieder geval een kop koffie of thee op het terras en loop even naar binnen. Buiten is niet veel te wandelen dan behalve door het plaatsje Utne.
Benodigde kaart: Cappelen Kart wegenkaart Noorwegen, kaart 1 of 2, schaal 1:335.000

Dag 6
Via Voss over de E16 richting Bergen rijden. Aan het eind van het meer Vangsvatnet linksaf. Na ruim 10 km komt eerst de Dalane Fjellstove en dan na 1 km het pad naar Torfinnsheim, parkeren en anderhalf uur lopen naar deze onbediende hut met 28 bedden.
De zelfbediende Høgabu hytta met 26 slaapplaatsen is qua hut vriendelijker om te zien en mooier gelegen dan Torfinnsheim. Om er te komen, rij pakweg 25 km voorbij Torfinnsheim -eerst komt de Alexander Grieghytten, maar deze is alleen voor groepen kinderen- tot het gehucht Bergsdalen en Li. Parkeren en te voet naar Høgabu. Looptijd 2 uur.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2253 Kvamskogen og Bergsdalen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.

Hogabu

Dag 7
Kalvedalshytta, een zelfbediende hut met 18 slaapplaatsen in het zuidwesten van Stølsheimen op 3 uur loopafstand van de weg. Ongeveer 6 loopuren deze dag en ruim een uur in de auto.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10046 Modalen 1:50.000 wandelkaart of Nordeca Turkart 2491 Stølsheimen 1:100.000 wandelkaart Noorwegen.

Dag 8
Hellisøy fyr op het eiland Fedje, ongeveer 60 km ten noordwesten van de stad Bergen en precies westelijk op 270° ten opzichte van Kalvedalshytte. Je kunt waarschijnlijk overnachten in de vuurtoren Hellisøy fyr en anders zeker in de authentieke vissershuisjes in het dorp Fedje. Het eiland telt 600 inwoners en ligt een half uur varen uit de kust. Boot gaat 20 keer per dag.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10045 Fedje 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Uitzicht op vuurtoren

Hellisøy fyr op het eiland Fedje

Dag 9
Utvær fyr is alleen te bezichtingen. Slapen kan in het oude schooltje. Er is zelfs een gemarkeerd wandelpad dat loopt over gras, rotsen en een weggetje. Boot vaart een paar keer per dag (zie www.fjord1.no of zoek bij Utvaer ferry) en vertrekt vanuit Hardbakke aan de Rv606 iets westelijk van Solund.
OVERNATTING PÅ UTVÆR Overnatting på Utvær! No kan du endeleg overnatte på Utvær! I det gamle skulehuset tilbyr Torald Storøy, væreigar og vert på Utvær, enkel overnatting for inntil 10 personar. Ta med sovepose eller sengekle.
Noors is niet moeilijk, maar goed, eigen slaapzak meenemen. Er kunnen 10 personen slapen op dit meest westelijke puntje van Noorwegen. Utvær fyr en Noorwegen: je moet er geweest zijn.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10045 Fedje 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.

Dag 10
Råkeneset ligt iets ten noordoosten van Utvær fyr. Een onbediende hut met 10 slaapplaatsen. Vanuit Utvær komend bij Solund linksaf, een weggetje pal naar het noorden. Bij Råke parkeren. Råkeneset is slechts op een half uur loopafstand van de weg gelegen op zeeniveau en aan het water. Er overnachten slechts zo'n honderd mensen per jaar op deze romantische plek. Een onontdekt paradijsje nog. Neem wat eten en een paar appels mee want er is hier niets te koop of te plukken.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10053 Askvoll 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Rakeneset

Dag 11
Geita fyr heeft 9 bedden, een keuken, een woonkamer en een wc. Boot vaart tussen Korssund en de vuurtoren over ongeveer 12 km open zee. Het eiland is nog geen kilometer in het rond, net groot genoeg om even de benen te strekken. Ondanks het gebrek aan ruimte, maar omringd door zoveel zee, ervaar je een enorme vrijheid om je heen.
OVERNATTING I GEITA FYR Ytterst i Dalsfjorden, nær Alden og Værlandet ligg Geita Fyr og tilrettelagt for deg som kan tenke deg eit heilt spesielt ferietilbod. Fyret ligg på midtre Geita, og med havet rundt på alle kanter kan her vere ganske røft... Fyret har 9 sengeplasser, kjøkken, stove, toalett. Kr. 500,- pr. døgn + Kr. 200,- pr. pers > 3 pers. Båtskyss frå Korssund kjem i tillegg. Info: Tel. +47 57 73 90 20
Zo leer je weer een paar woorden Noors.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10053 Askvoll 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Dag 12
Nipebu, 2 uur lopen vanaf parkeerplaats, onbediende hut met grasdak en 10 bedden. Indien vol, op een matras op de grond slapen. Eigenlijk net als in een tent, maar met meer ruimte en in ieder geval droog en toch midden in de natuur.
Benodigde kaart: Nordeca Norge-serien 10053 Askvoll 1:50.000 wandelkaart en Nordeca Norge-serien 10054 Førde 1:50.000 wandelkaart Noorwegen.

Dag 13
Grytadalsbu, onbediend met 6 slaapplaatsen. Met z'n twaalven zal ook wel gaan maar dan wordt het wel heel knus. In 2010 slechts 7 overnachtingen, dus er is een grote kans dat je het hutje voor jezelf hebt en dat zo vlak bij de weg, op een half uur loopafstand. Grytadalsbu ligt op 325 meter en daardoor mooi in het groen.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2729 Bremanger 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10061 Florø, 1:50.000 topografische wandelkaart.

Dag 14
Kvanhovden fyr. De vuurtoren is 40 meter hoog, gebouwd in 1895 en geautomatiseerd in 1980. Staat pal aan de kust waar de lucht de zee ontmoet. Je hebt hier bij helder weer een onwaarschijnlijk mooi uitzicht.
Het Kvanhovden vuurtorenhuis is eenvoudig gemeubileerd en biedt onderdak voor 15 personen over een aantal kamertjes verdeeld. Kvanhovden fyr ligt exact westelijk van de Grytadalsbuhytta.
Benodigde kaart: Nordeca Turkart 2729 Bremanger 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10061 Florø, 1:50.000 topografische wandelkaart.

Hoe kom je bij de Kvanhovden vuurtoren:
Er zijn vluchten van Bergen en Olso naar Florø Airport met DAT (Danish Air Transport)
In Florø neem je een locale boot naar Barekstad aan de zuidoostkust van Hovden eiland, een boottrip van circa 30 minuten. Bij normaal weer varen er op een doordeweekse dag 5 of 6 boten naar het eiland Hovden.

Dag 15
Ongeveer 50 km verder naar het noorden liggen 3 vuurtorens niet echt ver uit elkaar aan de kust van het eiland Vågsøy. Op het meest westelijk puntje staat Kråkenes fyr. Zo'n 10 km oostelijker Skongenes fyr en weer 10 km naar het zuidoosten Ulvesund fyr. Voor geen van de 3 vuurtorens is een bootreis nodig, dus altijd makkelijk bereikbaar.

Skongeness fyr

Kråkenes fyr
Op de noordwestelijke punt van Vågsøy eiland staat de vuurtoren Kråkenes fyr met accommodatie, redelijk lux en duurder dan gemiddeld. Deze vuurtoren is niet van de DNT en is zo goed als helemaal per auto bereikbaar, dus vermoedelijk drukker
bezocht. Verre uithoeken en vuurtorens spreken nu eenmaal tot de verbeelding. Er is in ieder geval ook goedkoper onderdak in de nabijheid van de vuurtoren.
Benodigde kaart Kråkenes fyr: Nordeca Norge-serien 10069 Stad 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Skongenes fyr (Skogsnes) wordt beheerd door de DNT. Onbediend en met 10 slaapplaatsen. Meer slaapplaatsen indien nodig. Voor meer informatie over Skongenes Firehouse:

Britt Småvik: 93 85 43 98
Arve Kvalheim: 99 22 74 70
Anne Laila: 91 71 81 23

Prijzen: DNT leden / Niet DNT leden:
Volwassenen NOK 250, - / 300, -
Kinderen NOK 100, - / 150, -

Benodigde kaart Skongenes fyr: Nordeca Norge-serien 10069 Stad 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Ulvesund fyr
Ulvesund vuurtoren beschikt over aangename accommodatie voor individuele reizigers, gezinnen en groepen. Ontbijt in het vuurtorencafe is inclusief. Overnachtingsaccommodatie:

 • Fyret - The Lighthouse
  In de vuurtoren zijn 3 kamers: de 'Panel-room' en 'Toromsen', perfect voor een gezin of een kleine groep vrienden, en het voormalige lampenhuis, 'Gamlelykta'. De woonkamer (als café in gebruik) en de kelder zijn ook bestemd voor de gasten. De keuken is niet beschikbaar, maar eten kan in het café worden besteld.
 • Uthuset
  Uthuset is een klein snoezig huisje midden op het vuurtorenterrein, recentelijk gerestaureerd en sinds de zomer van 2008 in gebruik genomen.
 • Maskinrommet
  Dit is het voormalige machinehuis op het vuurtorenterrein. Nu een huisje met een ruime kamer en een mooi uitzicht over de baai en de vuurtoren. In het huis is een douche en wc.

Benodigde kaart Ulvesund fyr: Nordeca Norge-serien 10069 Stad 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Dag 16
Runde fyr Deze vuurtoren staat ongeveer 20 km ten zuidwesten van Ålesund op de noordwestelijke punt van het eiland Runde. De vuurtoren doet nu dienst als DNT onderkomen. Een dag met een mooie autotocht, want veel kust rondom.
Benodigde kaart voor Runde fyr: Nordeca Norge-serien 10076 Ålesund 1:50.000 topografische wandelkaart.
Lees verder: ut.no de tekst is slecht vertaald, maar je zult het zeker begrijpen.
Het hoogste punt van het eiland is 333 meter. Er lopen wandelpaden en er heerst rust met alleen het geluid van de wind en de zeevogels. Runde is een bijzonder vogeleiland. Papegaaiduikers, grote jagers en zeearenden. Blijf hier een paar dagen als
het bevalt, maar er is nog een vuurtoren in zicht, een paar eilanden verder naar het zuidwesten.
Benodigde kaart Runde fyr: Nordeca Norge-serien 10076 Ålesund 1:50.000 topografische wandelkaart Noorwegen.

Runde fyr

Dag 17 + 18
Terug naar Bergen, via de Patchellhytta, Longevasshytta en/of iets naar eigen keuze tussen Longevasshytta en Bergen.

Benodigde kaart Patchellhytta: Nordeca Turkart 2690 Sunnmørsalpene øst 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Norge-serien 10070 Hjørundfjorden 1:50.000 topografische wandelkaart.
Benodigde kaart Longevasshytta: Nordeca Turkart 2730 Gloppen 1:50.000 wandelkaart Noorwegen of Nordeca Turkart 2481 Indre Sunnfjord 1:100.000 wandelkaart Noorwegen.

Schilderij

Tot slot. Er gaat natuurlijk niets boven het lopen met een tentje en overnachten op de mooiste plekken die het wildkamperen te bieden heeft. Dit is je ware vrijheid. Overdag wilderniswandelen en daarna eten en overnachten in DNT hutten is een belevenis welke niet minder is. Het biedt meer mensen de kans de bergen in te kunnen trekken en rust te vinden.

Meer huttenwandelingen in Noorwegen op deze website begin januari 2014 onder de titel:
Wandelen in Zuidwest Noorwegen vanuit Stavanger.

De kleine lettertjes
Deze pagina's zijn zorgvuldig samengesteld en alle gegevens gecontroleerd. De tekst is bedoeld als suggestie om een vakantieplanning en de beleving van de genoemde wandelingen en overnachtingen in een logische volgorde te plaatsen. Niettemin kunnen er zich onregelmatigheden in de tekst voordoen. De Wandelwinkel is niet aansprakelijk voor fouten in de bovenstaande tekst. Evenmin is De Wandelwinkel aansprakelijk te stellen voor eventuele ongevallen of opgelopen schade tijdens het vervoer en de wandelingen aan de hand van bovenstaande tekst.

Copyright De Wandelwinkel 2013

Uitzicht op DNT hut

 

 

De Wandelwinkel
Bergkerkplein 5
7411 EN Deventer

0570 615077
info@dewandelwinkel.nl

Routebeschrijving

Bestellen
Hoe kan ik kaarten en boeken bestellen?

ma Gesloten
di Gesloten
wo 11.00 - 17.00
do 11.00 - 17.00
vr 11.00 - 17.00
za 11.00 - 17.00
zo Gesloten

Kamer van Koophandel
24374232

Btw-nummer
NL0016.64.532.B62

Nordeca

Kartverket

Den Norske Turistforening

Logo Svenska Turistföreningen

Logo Devold

 

de Wandelwinkel Startpagina de Wandelwinkel